På flykt från inbördeskriget

Tårar avlöste kramar och pussar när Mariam Alshammas träffade sina döttrar och sin dotterson för första gången på två år i ankomsthallen på Skavsta. Varje vecka landar flyktingar på Skavsta, en del söker asyl direkt på flygplatsen.

SKAVSTA2015-09-12 07:17

När hennes man dog hemma i Damaskus beslutade sig Mariam Alshammas för att lämna oroligheterna. Hon flög till Thessaloniki där hon tog planet vidare till Skavsta.

– Vi ville att hon skulle bort från den oro och allt som händer nere i Syrien, säger en av döttrarna, Rihab Alaya som bor i Södertälje sedan två år.

En del vänder sig till gränspolisen redan på Skavsta. Varje månad söker mellan 20 och 30 personer asyl direkt på flygplatsen. De flesta är albaner som tar flyget i Skopje i Makedonien. Bara ett fåtal får stanna i Sverige, till skillnad från de syrier som kommer som alla får uppehållstillstånd.

De som kommer från inbördeskriget i Syrien flyger ofta in från ett annat Schengen-land, vanligast är Grekland och Italien, där det inte sker någon passkontroll.

Flyktingströmmen in på Skavsta är ganska konstant.

– Vi märker inget av den stora boomen nere på kontinenten. Men det kan ju komma, säger Susanne Gerebring, dokumenttekniker hos gränspolisen på Skavsta.

Och polisen är beredd på en ökning.

– Vi tycker att vi är väl förberedda, vi har byggt upp ett bra samarbete med Migrationsverket i Flen för att det ska bli smidigare för enskilda personer som kommer, säger gränspolischef Emelie Lindvall.

Tidigare fick de asylsökande ta flygbuss till Stockholm och ta sig till Migrationsverkets jour på Arlanda. Nu kan de åka direkt till Migrationsverket i Flen där det finns boende.

– Vi ordnar en plats där det finns boende avsett för kortare tid. Så småningom kan de flytta till ett mer permanent boende, i första hand försöker vi hitta något i Sörmland, säger Aram Barawe, enhetschef på Migrationsverket i Flen.

Runt 3 500 personer är inskrivna i Sörmland på boenden som Solbacka och Emtnäs.

Där väntar asylprocessen som alla måste gå igenom. Och väntan. Det kan dröja mellan åtta och nio månader tills den asylsökande får besked.

Men Mariam Alshammas åker hem med familjen som bor i Södertälje och sköter asylansökan därifrån.

– Vi är jätteglada, det känns bra att hon är här nu, säger Rihab Alaya.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om