Tidig morgon på Skavsta flygplats. En mamma och en pappa med två barn, två och tre år gamla. De kom med kvällsplanet från Kreta kvällen innan och när de får kontakt med polisen säger de att de söker asyl.
De har rest från Syrien in i Turkiet där de färdades vidare med gummibåt över havet till Grekland. I Aten köpte de finska pass och flygbiljett. Därifrån färjan till Kreta där de klev på planet mot Skavsta. För hela resan från Turkiet till Sverige betalade de runt 10 000 euro till smugglare.
De finska passen var totalförfalskade.
– De saknar vattenmärke, säkerhetstråd och har fel tryckmetod. De saknar allt möjligt faktiskt, konstaterar Susanne Gerebring, dokumenttekniker vid gränspolisen på Skavsta.
Förfalskningarna var lätta att upptäcka för en gränskontrollant. Andra gånger är det svårare. Nyligen hittades ett svenskt pass på parkeringen på Skavsta.
– Det är ganska välgjort. Det saknade vattenmärke men hade fina UV-säkringar.
I dokumentundersökningsapparaten lyser delar av sidan upp när den belyses med UV-ljus, något som inte brukar finnas med i enklare förfalskningar.
Det är inte ovanligt att de som flyger in till Skavsta för att söka asyl gör det med falska dokument. I snitt grips fem personer i månaden misstänkta för urkundsförfalskning.
Personer som flyger in från ett annat Schengen-land slipper passkontroller och söker asyl i Sverige även om de tidigare har varit i ett annat EU-land. Dublinförordningen säger att personer utifrån EU ska söka asyl det första EU-land de kommer till. Hittills i år har Migrationsverket beslutat att drygt 4 000 personer ska skickas tillbaka till främst Italien, Ungern och Tyskland. Ingen skickas dock tillbaka till Grekland, eftersom förhållandena där anses för dåliga.