Så enkel start som möjligt – utan stavfel

Det finns gott om råd för dem som vill åka Vasaloppet första gången – men färre för dem som bara vill komma igång och testa på skidåkning. Dagsform frågade efter råd från en riktig gammal skidräv.

Skidor 4 RC 150210.jpg

Skidor 4 RC 150210.jpg

Foto:

Skidor2015-02-14 06:18

Rolf Österberg kommer knappt ihåg när han tog sina första stavtag, men har ändå gått med på att ge en introduktion till nybörjare.

– Jag har åkt skidor i hela mitt liv och nu fyller jag snart 70. Men jag minns att pappa stod på balkongen och skrek att vi inte skulle hänga så mycket på armarna, när vi åkte runt utanför lägenheten, berättar han.

Och just att som nybörjare i klassisk skidåkning ta mycket hjälp av benen är ett av råden han ger. Han visar en övning där han diagonalåker utan stavar. Tanken är att öva balans och lära sig att trycka ner spannet, den delen av skidan som man trycker ner i snön för att få fäste med.

Varför tycker du att man ska börja åka skidor?

– Det är en perfekt motionsform. Man tränar hela kroppen och får dessutom vara ute i friska luften. Och en sådan här dag är det helt underbart, säger han och blickar ut över spåret i Baggetorp.

Solen skiner och temperaturen är en bit över nollan, men spåren är fotfarande hårda efter nattens kyla. Det går undan för de skidåkare som trycker på lite grand med stavarna. Och apropå det har Österberg sett en hel del stavfel hos nybörjare.

– De håller för krampaktigt i stavarna och glömmer att släppa handtaget i slutet av stakrörelsen. Man ska spänna remmen så att handen sitter nära handtaget, förklarar han.

Utrustningen då? De flesta som åker skidor i klubb brukar förorda lite dyrare skidor, Men i och med att det nu handlar om nybörjare, som inte har något långlopp i sikte, går Rolf med på att hålla en något stramare budget.

– Det bästa är att gå till en sportaffär där de är kunniga och kan hjälpa till att prova ut utrustningen. Ett paket för nybörjare kan kosta mellan 1 500 – 2 500 kronor. Men det viktigaste är att man får rätt spann. Det är inte roligt att åka om man har bakhalt.

Och om man först och främst vill testa på skidåkning – kan ett par skidor från en loppis eller bytesmarknad vara en idé?

– Det kan fungera. Men i så fall bör man ha en kompis med sig som hjälper till att mäta ut spannet.

Rolf berättar att det man ställer sig på skidorna på ett plant golv varpå kompisen får mäta ut spannet genom att dra ett papper under mittpunkten av skidorna. Spannet bör vara cirka 60–70 centimeter långt. När man sedan trycker ner ena skidan ska papperet inte kunna röra sig alls.

Vallning kan göras hur svårt – men också hur enkelt som helst. Österberg är inte helt förtjust i vallningsfria skidor, som exempelvis kan ha en räfflad fästzon. Det gör att du aldrig behöver fästvalla, men tappar en hel del i glid. Hans bästa nybörjartips är att använda vallatejp som man fäster under spannet.

– Det finns sorter som man klarar sig i de allra flesta fören utom i nysnö. Annars kan man köpa ett startpaket som alla vallafabrikanter har. Det klarar man sig långt med.

Vett och etikett i skidspåren då?

– Fötter vill vi inte ha i spåren. Ibland går människorna bredvid men låter sina hundar gå i spåren och det förstör. Sedan hör man oftast om det kommer någon snabbare bakifrån. Är det ett enkelspår är det bäst att kliva åt sidan. Annars är det bara att vara hövliga mot varandra.

Mer på webben

Få mer nybörjartips i tv-inslaget på kkuriren.se. Här finns även ett tv-inslag där Rolf Österberg lär ut sina vallatips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om