Gripentrio vidare till SM: "Trodde inte att vi skulle vinna"

En lampa med favorithusdjuret, idolen eller varför inte en abstrakt figur? Det är vad UF-företaget Fusionglow tar fram.
Nu tar lampan trion till SM, där de ska slåss mot andra gymnasielevers hantverk.

Här är UF-företagets vinnarlampa.

Foto: Jens Alvin

Skola och utbildning2025-03-23 17:00

Nyheten i korthet

  • Tre gymnasieelever från Gripenskolan i Sörmland har skapat UF-företaget Fusionglow, som tillverkar unika lampor. Deras innovation har tagit dem till SM där de ska tävla mot andra gymnasieelevers hantverk.
  • Lamporna, som är tillverkade av plywood, kan anpassas med en reliefbild av kundens val, till exempel ett favorithusdjur eller en idol.
  • Trots att försäljningen hittills varit långsam, med endast 15 sålda lampor, hoppas trion att deras nylanserade webbplats kommer att öka försäljningen. De planerar också att effektivisera produktionen för att möta en eventuell ökning av beställningar.

På Gripenskolans teknikavdelning pågår det vanliga skolarbetet. Det var här Milan Dzalto, Leo Frisk och Matej Lozina konstruerade den unika lampan, som gjorde deras UF-företag till det bästa i Sörmland.

Till en början hade killarna tre olika lampidéer, Milan Dzalto ville göra en hänglampa, Matej Lozina en plexiglaslampa och Leo Frisk en vägglampa. 

– Sen insåg vi att vi inte kunde göra tre lampor samtidigt, så då tog vi lite av varandras idéer och snodde ihop den här, säger Milan Dzalto och visar hur reliefbilden syns när man vänder lampan på ett speciellt sätt.

– Vi ville verkligen göra lampan unik så vi sökte på Google och Chat GPT om det fanns något liknande och vi hittade ingenting.

I plywooden framträder en profilbild på grundaren till Nils Oscars bryggeri. Det var till det företaget killarna testade att sälja in idén först. Det är där prototypen hänger.

De skrattar lite åt hur det kändes att gå in på företagets pubavdelning och försöka berätta om sitt projekt. Finklädda och nervösa.

– Men chefen var inte där så vi vände efter 30 sekunder, säger Leo Frisk. 

undefined
Matej Lozina, Milan Dzalto och Leo Frisk har i sitt UF-företag Fusionglow skapat den här vägglampan. Med den vann de priset i klassen bästa hantverkare i Sörmland.
undefined
Matej Lozina, Milan Dzalto och Leo Frisk hårdsatsar på marknadsföringen just nu.

Tre månader jobbade killarna med olika prototyper, tills de hittade den bästa lösningen.

– Vi hade lite problem i början med den här trappan, säger Milan Dzalto och visar glödlampans upphängningsanordning på baksidan.

– Den blev lite för fet och lite för lång så det tog ett tag innan vi fick det rätt.

Lampan går att montera ned till ett platt paket och är alltså gjord av plywood. Reliefbilden skrivs ut med en laserprinter för att få en snygg 3D-effekt. Kunden kan själv skicka in en bild på det de vill ha på just sin lampa. Det gäller bara att bilden är skarp.

Svåraste lampan att göra så här långt?

– Det var en person som ville ha en lampa på sin hund. Den var det lite problem med, men det gick bra, säger Leo Frisk.

Har ni haft olika uppgifter under produktionens gång?

– Ja, vi har gjort det vi är bäst på. Det blev mest naturligt, säger Leo Frisk.

– Först delade vi upp det. Vi sa att Matej skulle ha hand om marknadsföringen och jag och Leo hålla på i verkstaden och så har det nog blivit, säger Milan Dzalto.

undefined
Den unika lampan kan få en väldigt personlig prägel om man skickar en bild till UF-företaget. Först målas plywoodcirklarna vita, sedan lasrar killarna ut en relief med en laserprinter för att få den rätta 3D-effekten.

Än så länge har killarna sålt 15 lampor, men efter lanseringen på den egengjorda hemsidan i helgen hoppas de att allt ska ta fart.

– Det har varit segare än vi trodde. Men det kan ha berott på priset. Materialet går på runt 100 kronor och produktionstiden är en timme och tio minuter så vi har satt ett pris på 350 kronor. Folk kanske tycker att det är en cool idé, men de tycker kanske samtidigt att den kostar för mycket, säger Milan Dzalto.

Ett klipp på nätet som killarna lagt upp om lampan har ändå setts hela 600 000 gånger.

Om ni får in många beställningar nu, klarar ni av att tillverka alla lampor?

– Vår gymnasieuppgift är att effektivisera produktionen. Så vi försöker experimentera och ändra på några moment för att göra så att det går snabbare, säger Leo Frisk.

Två lampor på en dag är annars max just nu.

undefined
Lampan är lättmonterad. Matej Lozina, Milan Dzalto och Leo Frisk visar. "Jag var från början inne på att göra ett konstverk och de ville göra en lampa och så slog vi samman de två sakerna", säger Leo Frisk.

Den 26 maj väntar SM. Då får killarna slåss mot alla läns bästa hantverk. Hur konkurrensen ser ut är det ingen som vet, men de hoppas på det bästa. 

– Jag trodde inte att vi skulle vinna det här priset, säger Leo Frisk.

Milan Dzalto var mer säker. Han plockade upp mobilen och började filma under prisutdelningen när tvåan presenterades.

– Jag kände att vi kanske skulle vinna. Lampan är unik, säger han och ler.

– Det kanske är därför vi vann, fyller Matej Lozina på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!