• Foto:
1/

Skolans beslut:"Snippan" avtäcks

Nyköping

Redan i fredags beslutade rektor Harke Steenbergen tillsammans med elevrådet på Nyköpings nya högstadium att väggmålningen av Carolina Flakholt ska avtäckas.

Borrmaskinerna gick varma under måndagseftermiddagen, sedan Nyköpings nya högstadium beslutat att montera ned den vita vägg som täckt konstnären Carolina Falkholts kontroversiella graffitimålning. Klockan 15.00 blev beslutet officiellt.

Eleverna har tagit ställning till frågan via en enkät, som nu visar att de flesta vill kunna se målningen.

– Många har velat få bort väggen, och nu får man verkligen det. Det är en stor lättnad, säger Elin Gustafsson, som går i åttan och sitter med i elevrådet.

– Jag säger detsamma, många tycker det är snyggare att kunna se målningen istället för en vit vägg. Sedan har några sagt att motivet kanske är lite opassande, men när man väl sett målningen har man ändå inte riktigt kunna se vad den föreställer, flikar elevrådskollegan och sjundeklassaren Gustaf Jubenius in.

Senare under dagen, vid klockan fyra, erbjöds eleverna att ställa frågor direkt till Carolina Falkholt, som fanns tillgänglig via Skype.

– Tanken är att eleverna ska få svar på varför hon gjort den här målningen, om budskapet bakom motivet och så vidare, säger rektor Harke Steenbergen, som själv var märkbart lättad över att vändorna kring konstverket nu nått ett avslut.

– Det känns skönt och bra. Nu är det här gjort, och vi kan gå vidare, säger han.

Och nu kommer målningen få synas för all framtid?

– Ja, det hoppas och utgår jag ifrån.

Många turer kring "Snippan"

Det var i januari 2014 som SN började rapportera om turerna kring Carolina Falkholts graffitimålning "Övermålning" på högstadieskolan Alpha i Nyköping.

Kommunen, som tagit kontakt med Falkholt, ångrade sin beställning när det stod klart att motivet visade ett kvinnligt könsorgan, och ville att konstnären skulle måla över verket. Falkholt vägrade.

I maj 2014 kapslades konstverket in bakom en vit vägg. Falkholt blev förvånad när SN berättade vad som hände i Nyköping.

I februari i år visades konstverket tillfälligt upp för skolans personal, som fick ge sin syn på konstverket.

I mars visades konstverket också upp för skolans elever som sedan gav sin åsikt via en enkät.

Den 16 mars avtäcktes målningen permanent när det stod klart att flertalet vill att målningen ska synas.