Skottvångs alternativa melodifestival arrangeras för åttonde året i rad.

– Unikt för i år är att vi har ett komplett dansband på plats, berättar festivalgeneralen Björn Kvarnmalm.

På Skottvångs scen i Gåsingeskogen brukar ett tiotal artister kämpa om att ta hem prispokalen för bästa uppträdande, berättar Björn Kvarnmalm som under alla år har varit den som basat för festivalen.

Artikelbild

| Festivalgeneral Björn Kvarnmalm, Christer Björkmans motsvarighet i den Alternativa Melodifestivalen som avgörs i Skottvång på påskafton.

Det kan med andra ord hända precis vad som helst den här kvällen

Precis som i förlagan så finns det en publik som får poängbedöma musikernas insatser. Med en penna och ett papper och en poängskala från ett till fem koras segraren.

– Det enda som förenar är att alla tävlande har en vilja att uttrycka sig. Några spelar enbart covers, ibland med en egenhändigt skriven text medan andra satsar mer på kläderna som i den vanliga Mello-tävlingen där ju kläder och dans visat sig vara det absolut viktigaste.

– Första året fanns Lasse Ohly på plats och sjöng tillsammans med sin fru Åsa Imperiets Alltid rött alltid rätt. En annan Gnestaprofil är Micke Schirén som tävlat med lite mer Kraftwerk-inspirerade synth-låtar.

Artikelbild

På bilden syns Wolters Hyndor som var med i 2014 års upplaga.

Precis som i den stora Mello-festen så består en stor del av tävlingen på Skottvång även av en modetävling i rena fantasifulla kreationer.

– Konstnären Niclas Zander har våga sticka ut och stått för den mer Christer Lindarw-inspirerade traditionen i tävlingen och han är med även i år.

När det gäller musiken i tävlingen så förekommer alla genrer – från slagdängor till blues och alla som vill är välkomna att delta. Men man har satt ett tak på tio bidrag för att skona publiken, berättar Björn.

‒Hittills har vi fått in åtta bidrag så är det någon mer som känner att de vill vara med är det bara att anmäla sig, säger Björn Kvarnmalm som själv kommer att ha fullt upp under den spännande aftonen.

Utöver att vara konferencier är han nämligen trummis i ovan nämnda dansband, Nyköpingsbandet Anti Kristerz, med tongivande sångerskan Syster Synd som frontfigur.

‒De är stenhårda med sminkningen, jag personligen kommer vara queersminkad och sedan hoppa rakt in i punkbandet jag också spelar med... Det kan med andra ord hända precis vad som helst den här kvällen, spår festivalgeneralen.

I år har det även uppstått ett litet problem när det gäller glaspokalen som vinnaren får ta med sig hem. Eftersom Svartlösa-kören gått segrande hem med prispokalen tre år i rad får de även behålla den.

– Så är dealen. Vi har alltså förlorat vandringspriset för alltid. Vi får helt enkelt fixa en ny pokal i år, lovar festivalgeneralen.

Den Alternativa Melodifestivalen avgörs på påskafton den 31 mars.