Under flera månaders tid har det bankats och filats vid Teaterparken och sakta men säkert har ett nytt torg vuxit fram: med fontäner, stenläggning i mönster och träd.

Det senaste tillskottet är stämplarna. Skulpturen är flera meter hög och gjord i rostfritt stål. Storleken och placeringen gör att den blir lite av ett landmärke – även för människor som befinner sig långt upp på Västra storgatan.

Trots att skulpturen syns från långt håll, måste betraktaren gå rätt nära för att förstå betydelsen. Budskapet klarnar först när man ser stämplarnas avtryck i marken: ordet "Vi", skrivet på svenska, på samtliga minoritetsspråk och på de sex största världsspråken.

Artikelbild

– Det finns ett "du" och ett "jag", det finns helt enkelt en massa individer. Och så finns det ett "vi". Det är det som jag har tänkt att skulpturen ska symbolisera, säger skulptören Tapio Haapala.

Hur kom du på att du ville sprida det budskapet?

– Det är den svåraste frågan av alla. Men när jag fick uppdraget besökte jag Nyköping och såg att skulpturen skulle stå i närheten av en teater. Då började jag tänka på teaterroller och lek. Kanske finns det ett samband mellan lek och vi.

"Vi" kan kanske uppfattas som ett ganska politiskt budskap i dag, med växande nationalism?

Artikelbild

Jimmy Stenström, Hölö-Mörkö– Det första jag kommer att tänka på är schackpjäser. Annars så tycker jag att de är fina, de har en behaglig och tilltalande form.

– Det har du helt rätt i och på sätt och viss är budskapet politiskt. Vi står till exempel inför en massa globala problem som vi måste lösa tillsammans, som till exempel migrationen och den globala uppvärmningen. Men mer politisk än så vill jag inte vara. Det viktiga budskapet är just "vi tillsammans".

► Vad folk om det nya konstverket? Vi hörde oss för med några förbipasserande

Artikelbild

Anna Hedqvist, Nyköping– Jag vet inte riktigt vad jag tycker, den är lite konstig. Jag och en kompis pratade om skulpturen häromdagen. Vi funderade på om det kanske var två dörrknoppar. Jag hade nog aldrig gissat på stämplar.

I Finland har Tabio Haapala medverkat i flera stora utställningar och hans skulpturer smyckar flera offentliga platser. Med skulpturen i Nyköping är han för första gången representerad på en offentlig plats utanför hemlandets gränser.

Kultur- och fritidsförvaltningen i Nyköping fick upp ögonen för hans konst i samband med planeringen av utsmyckningen av det nya torget.

Artikelbild

Skulpturen föreställer två gigantiska stämplar och i marken har ett budskap om "Tillsammans" stämplats in. Skulpturen blir något av ett landmärka på väster i Nyköping och syns långt upp på Västra storgatan.

– Det var vår konstansvarige som fick i uppdrag att hitta en lämplig konstnär och ge den personen i uppdrag att komma med ett förslag på vad som skulle göras, säger Carina Wallin (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hon tycker själv att resultatet blev riktigt bra. Nyköpingsbor, både ungdomar och äldre, har stannat till vid skulpturen och diskuterat vad den föreställer. Till slut har någon också förstått budskapet, berättar hon.

Artikelbild

Niklas Tengner, Stockholm– Det är första gången jag ser dem. Jag tycker att de är lite roliga.

– Jag personligen tycker att budskapet är fantastiskt. Vi är tillsammans på torget i Nyköping och i världen. Det har stämplats in i marken, för att visa att det gäller för alltid.

Den 29 augusti invigs hela det nya torget. Sannolikt kommer konstnären Tapio Haapala att vara på plats i samband med invigningen