Johan Anderblad är dokumentärfilmare, tv-producent och på senare år även barnboksförfattare. Framför allt är han känd som “Bolibompa-Johan” efter sina över två decennier som programledare för barnprogrammet (1990–2014). Det märkte han i allra högsta grad under tiden när programmet sändes.

Jag fick en fantastisk respons! Barn tog kontakt med mig hela tiden och ville prata om det senaste programmet. Det är jättekul att göra tv-program även för vuxna, men vuxna reagerar helt annorlunda när de ser mig, de tisslar mer i smyg. Det är mycket roligare med dialog, säger han.

En förklaring till hans popularitet kan vara det för den tiden begränsade tv-utbudet och de ytterst få programledarna för barnprogram under 1990-talet. Men det kan finnas en mer personlig förklaring:

Artikelbild

| Det var som programledare för Bolibompa i SVT som Johan Anderblad fick sitt stora genombrott på 1990-talet.

Jag brukar få höra att jag kändes som en kompis, att jag inte pratade till barnen med ett tillgjort språk, utan på ett naturligt sätt som man gör med kompisar som finns i samma rum. Allt byggde på att jag var barnens kompis och jag visade dem och min följeslagare "pipkaninen" Pipen filmer och annat kul.
Hur lätt har du att få kompisar utanför rutan?
Det vet jag inte riktigt… Jag är både social och introvert. Jag har behov av att träffa folk, men också ett jättestort behov att vara själv och grotta ned mig i olika saker.

Är konflikträdd

Artikelbild

| "Jag brukar få höra att jag kändes som en kompis, att jag inte pratade till barnen med ett tillgjort språk, utan på ett naturligt sätt", säger Johan Anderblad om sin popularitet som programledare för Bolibompa.

En introvert syssla han dagligen har hängett sig åt de senaste 30 åren är meditation.

25 minuter mental meditation ingår i min morgonrutin. Jag började meditera när jag blev förföljd av ångestpåslag – så är det när man är en aktiv människa och vill hålla på med många saker. Mental meditation är ett sätt att balansera min höga energi.
Artikelbild

| Johan Anderblad är en lika snäll, glad och sympatisk person i verkligheten som han utstrålar i tv. 25 minuters mental meditation ingår i morgonrutinen för att balansera hans höga energinivå.

Det är svårt att undgå Johans utstrålning som en snäll, glad och sympatisk person i tv:n. Inte utan att man kan undra om han är det på riktigt.

Ja, det tror jag att jag är. Jag tycker att snällhet är underskattat. Snälla människor bör få medalj för att de gör att det blir lättare att leva i samhället. Jag är snäll och glad, men också konflikträdd – jag gillar inte tjafs. När jag jobbar är det viktigt för mig att hålla teamet på gott humör för då jobbar jag bättre.
Artikelbild

| Sedan två år tillbaka är Johan Anderblad Sveriges Läsambassadör. "Det känns viktigt att få barn att läsa", säger

Snällheten har nog sina rötter i en trygg och harmonisk uppväxt i den lilla sörmländska byn Dunker utanför Malmköping. Han gick i byskolan där föräldrarna var lärare och efter skolan ägnade han mycket tid åt “fantasilekar” ensam i skogen.

Tv en skola

Några framtidsplaner hade han inte, möjligen fantiserade han om att bli musiker. Där sattes ett till synes slumpartat händelseförlopp i gång. Han lirade gitarr, trumpet och trummor. Han sökte sig till storstaden och spelade med i band. Han jobbade i fria teatergrupper och började spela i radioteatern och i P3. Så kom det stora genomslaget 1990: "Bolibompa".

Det var stort för mig på det viset att det var första gången jag visade mig i tv. Det kändes jättemärkligt, som en annan värld. Jag kan aldrig glömma rådet från producenten: ingen mönstrad skjorta.

Därmed blev randig tröja lika självklar som Pipen.

Tv blev världens bästa skola för mig som aldrig utbildat mig. Jag har alltid halkat in och fått lära mig saker vartefter. Jag gillar fakta och att förklara fakta på ett enkelt och roligt sätt. Jag är alltid nyfiken på någonting och triggas i gång av verkligheten.

Mer idéer än tid

Även banan som barnboksförfattare inleddes av en slump. Han spelade tennis i grupp under flera år och vid något tillfälle visade det sig att en av medspelarna jobbade på ett bokförlag.

Han lät mig nästan vinna så att jag skulle bli på gott humör och sedan undrade han om jag kunde skriva barnböcker. Jag hade inte haft en tanke på att bli barnboksförfattare, det är nästan så att jag skäms, det är ju så klockrent. Det är roligt med barn och det känns viktigt att få barn att läsa.

Så talar Sveriges läsambassadör, vilket han utsågs till av Statens kulturråd 2017. På bokmässan i höst byts han ut efter förordnandet på två år.

Precis som hittills gör sig Johan Anderblad inga planer om framtiden.

Det ger sig. Jag har nya idéer hela tiden. Jag har fler idéer än tid.