Så gott som all mat vi äter beroende av olja för att transporteras till affären.
- Maten vi äter är dränkt i olja, säger Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet och före detta Trosabo.
För att odla och föda upp den mat vi äter är jordbruket beroende av diesel för plöjning, plogning och skörd. Därefter ska maten transporteras — ibland till affären, men många gånger till en plats där den packas för att sedan transporteras vidare. Med lastbil eller flyg, ibland med tåg. Och så många gånger med bil igen, från affären till hemmet.
Fortfarande, 40 år efter oljekrisen, är den svenska transportsektorn helt beroende av olja.
Däremot har oljan försvunnit så gott som helt från både värme- och elproduktion. Efter oljekrisen byggdes kärnkraften ut för elproduktion och fjärrvärme och eluppvärmda system ersatte oljan som värmekälla.
- Man kan lura sig och säga att vi är duktiga som har minskat vårt oljeberoende. Men transportsektorns oljeanvändning har ökat med över 70 procent. Och vi är beroende av transporterna i vårt långa land. Det ger ett starkt oljeberoende, säger Kjell Aleklett.
- Det finns ingen mat i Sverige som inte är beroende av olja och diesel. När vi äter, äter vi inget annat än olja.