Alla kemikalier i maten fråga för EU

Konserveringsmedel, förtjockningsmedel, surhetsreglerande medel. Varenda kemikalie som tillsätts i vår mat måste godkännas av EU.

SN_bollen _gnesta_felix_1115 som smart objekt-1 kopiera.jpg

SN_bollen _gnesta_felix_1115 som smart objekt-1 kopiera.jpg

Foto: Fotograf saknas!

SÖRMLAND2014-05-16 16:16

– Vi tänker på att människan ska kunna äta det varje dag i ett helt liv utan att påverkas.

Det säger Evelyn Jansson Elfberg, koordinator för tillsatser på Livsmedelsverket. Hon sitter med i kommittén som förhandlar med EU-kommissionen när en ny tillsats ska godkännas.

Ju fler lättprodukter och sockerfria drycker som kommer ut på marknaden, desto fler tillsatser. De behövs för att den majonnäsen ska hålla ihop utan fett och för att läsken ska smaka sött utan socker.

Till det kommer förstås färgämnen, konserveringsmedel, klumpförebyggande medel samt de kemikalier som används som bekämpningsmedel i jordbruket. När industrin har förklarat varför en ny tillsats är nödvändig och att den inte är farlig att äta godkänns den och får ett E-nummer, men först efter att Europaparlamentet och ministerrådet har sagt sitt.

När industrin ville använda det omtalade köttklistret ville kommissionen och kommittén där Evelyn Jansson Elfberg sitter begränsa försäljningen till handeln och inte tillåta att ämnet såldes på restauranger. Men parlamentet röstade ner hela förslaget och i dag är det upp till varje land att besluta om köttklister får användas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om