Landstinget Sörmland är ett av pilotlänen som testar ett nytt utbildningsmaterial om tobak ur ett barnrättsperspektiv. Under torsdagen hölls en workshop om frågorna.
– Tanken är att se vad vi gör i länet i dag och hur vi kan berikas av att väga in barnrättsperspektivet i tobaksfrågan, säger Monica Gustafsson-Wallin, strateg för barnrättsfrågor i landstinget.
Hur kan barnrättsperspektivet vägas in?
– Vi har till exempel diplomerade tobaksavvänjare. Hur kan vi fråga dem under 18 år om tobaksvanor eftersom det inte är tillåtet för dem att röka?
– En annan fråga är hur vi arbetar med att anpassa rökavvänjning till unga. De är kanske inte mottagliga för samma argument som vuxna. Unga blir ofta berörda av att man tar upp hur barn drabbas i de tobaksodlande länderna, att barns rättigheter där får konsekvenser av rökandet här. Det finns även förslag om att utöka antalet tobaksfria ytor till perronger, busshållplatser och lekplatser.
– Här i Sörmland har vi högst andel rökande mammor och pappor i landet. Ur ett barnrättsperspektiv handlar det om hur mycket val barnen har när vuxna tar sig rätten att röka. Hur tänker man där i arbetet i landstinget? Vi vet att det har stor betydelse om vuxna säger att det är okej att röka, oavsett om de själva röker eller ej. Där måste vi vuxna vara modiga och ta beslut. Det gäller även politiker som aningslöst kan bli talespersoner för tobaksindustrin genom till exempel produktplacering i film och teater, säger Monica Gustafsson-Wallin.
Barnets rätt i tobaksfrågan handlar om hur barns rättigheter samverkar med Sveriges åtagande när det gäller tobakskonventionen. Projektet drivs av tankesmedjan Tobaksfakta och finansieras av Folkhälsomyndigheten.