Barnmorska i rätten för nej till abort

Barnmorskan Linda Steen, 41, erbjöds jobb på kvinnokliniken i Nyköping och Eskilstuna. Men när hon sa att hon inte kan utföra sena aborter blev det nobben. Linda Steen har stämt landstinget. Tre dagars förhandlingar i Nyköpings tingsrätt har inletts.

Sörmland2016-09-22 18:31

Linda Steens ombud Jörgen Olsson och Ruth Nordström, som är knuten till Livets ord och abortkritiska Scandinavian human rights lawyers, hävdar att det handlar om kränkning av samvetsfrihet och religionsfrihet.

Linda Steen arbetade på vårdcentralen i Malmköping och valde att vidareutbilda sig till barnmorska. En utbildning landstinget stöttade ekonomiskt (hon erbjöds som flera andra som vidareutbildar sig studielön på 17 000 kronor i månaden) mot att hon förband sig att efter avslutad utbildning arbeta under minst två år på kvinnokliniken i Nyköping.

I slutet av utbildningen blev Linda Steen medveten om att det ingår att utföra sena aborter. Det är hon emot.

Och då drog landstingets kvinnokliniker öronen åt sig trots att bristen på barnmorskor är stor.

– Jag trodde alla aborter utfördes av gynekologen, säger Linda Steen vid en paus i rättegången.

Intresset för rättegången är stort. TV och radio är på plats.

Linda Steen tycker det är en viktig fråga och att den lyfts fram.

– Jag tror man behöver diskutera det här. Och det är viktigt att stå upp för min innersta övertygelse, säger hon.

Linda Steens ombud framhåller Europakonventionen artikel nio och tio (religionsfrihet, samvetsfrihet och yttrandefrihet). Linda Steen säger att hon är protestant.

Något som framstår centralt vid Jörgen Olssons och Ruth Nordströms sakframställan är en mejlväxling mellan kvinnoklinkens vårdenhetschef och Linda Steen. Där skriver bland annat vårdenhetschefen ""Vi hade med glädje tagit emot dig men eftersom du uttrycker åsikter som vi inte kan stödja så går det inte".

– Jag blev väldigt förbryllad över svaret jag fick, säger Linda Steen.

Linda Steen nekades arbete på kvinnoklinkerna i Sörmland, men arbetar i dag som barnmorska i Norge. Där finns möjligheten till samvetsfrihet, det vill säga att så långt det inte strider mot lag, att mot sitt samvete utföra uppgifter.

Landstingets ombud Sophie Thörne, arbetsrättschef på Sveriges kommuner och landsting, och Erik Danhard, advokat och expert på arbetsrätt, är av annan åsikt. Sophie Thörne tycker att frågan om samvetsfrihet är bakvänd ställd.

– Hon (Linda Steen) har ändå sökt på jobb kvinnoklinikerna. Och hälso- och sjukvården finns till för patienten, säger Sophie Thörne.

Linda Steen kräver ett skadestånd på 80 000 kronor av landstinget. Efter en uppgörelse med landstinget behövde hon inte betala tillbaka studielön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om