I tio år har talgoxen varit helt ohotad etta vid de här årliga inventeringarna som kallas "Vinterfåglar inpå knuten", men det finns tecken som tyder på att pilfinken nu kommer allt närmare.
I Skåne och Halland har redan pilfinken gått om talgoxen som den något vanligare matgästen vid vintermatningsplatserna vid de allra senaste mätningarna.
– Vi har fått många rapporter som gör gällande att fåglar med tidig häckning, och hit hör mesarna, tog stryk av att det var väldigt ont om föda för dem i början av maj, säger Anders Wirdheim, som är informationsansvarig i Sveriges ornitologiska förening (SOF).
– Det kanske syns vid fågelmatningen, jag vet inte.
En annan viktig faktor är vilket slags väder som infinner sig till helgen.
– Helst ska det vara både kallt och snö, då är chansen som störst att fåglarna kommer fram. Om det är plusgrader och barmark så hittar fåglarna i regel mat ändå.
I fjol deltog för första gången över 20 000 ornitologiskt intresserade i den ovetenskapliga räkningen. Hoppas man på en ökning i år?
– Det hoppas vi alltid på.
Det verkar dock som det är svårt att locka så många fler än en bråkdel av alla de som faktiskt ägnar sig åt att stödmata fåglarna under vintertid.
Anders Wirdheim har tidigare år pekat på att närmare en halv miljon människor i Sverige stödmatar fåglar varje vinter.
Det vet man i och med att det finns statistik på hur många som köper fågelmat varje höst och vinter.
Men att få alla dessa att sätta sig ned och pricka av hur många av var art man ser vid matningen verkar svårare.
Törs man då hoppas på några ovanliga arter i år?
– Vi har fått flera rapporter om att kungsfiskare varit synliga vid öppna vattendrag. Framför allt i södra delarna av landet, men någon har även synts i Mälardalen och i Uppland också.
– Vi har också fått rapporter från grannlandet Danmark att de sett en svarthalsad trast. Det har vi inte sett i Sverige riktigt än, men är de synliga i Danmark så finns det säkert någon eller några i Sverige också.
– Fast vare sig kungsfiskare eller svarthalsad trast lär väl dyka upp vid fågelmatningen.
Finns det mätningar som tyder på att man länsvis utmanar varandra på fågelinventering?
– Nej, det gör det väl inte. Jag vet att Västra Götaland och Dalarna brukar utmana varandra så till vida att de försöker involvera så många förskolor och skolor som möjligt att delta i tävlingen.
Vilka har annars flest rapportörer per capita av landets alla län?
Anders Wirdheim har inte tillgång till exakta siffror här, och beklagar förstås det:
– Men jag undrar om inte Sörmland är det landskap som brukar locka flest deltagare. Stockholm har förstås de allra flesta rapportörerna, men sett till capita är Sörmland bättre.