– Såna här dagar är det skönt att komma ut från labbet en stund, säger Magnus Andersson, biolog och laboratorieingenjör på Nyköpings vattenlaboratorium.
Han står på knä på bryggan och gnuggar händerna med sprit innan han sänker ner plastflaskan i vattnet för att ta ett vattenprov. Han har kontrollerat badvattenkvaliteten på vissa bad redan innan badsäsongen i dag inleds officiellt.
För det är den 21 juni som badsäsongen börjar i Sörmland. Det är Havs- och vattenmyndigheten som har satt ut datum för hur lång badsäsongen är i olika delar av landet. Syftet är att ha en minimiperiod för när vattenkvaliteten ska kontrolleras. I Sörmland pågår badsäsongen till den 15 augusti. I södra Sverige pågår den lite längre, till och med den 20 augusti. Och i Norrland är badsäsongen bara en månad, mellan 15 juli och 15 augusti. Men var och en är naturligtvis fri att hoppa i plurret när det lockar.
– Det har absolut inget att göra med när man kan bada eller inte, det finns för att dimensionera provtagningen så att det blir rimligt. Man badar inte lika länge i hela landet, säger Linda Rydell, ansvarig för badvattenfrågor på Havs- och vattenmyndigheten.
Det är egentligen bara de stora baden, de som klassas som EU-bad, där vattenkontroller måste göras. Men de flesta kommuner kontrollerar flera bad, exempelvis badet i Likstammen, där Magnus Andersson konstaterar att vattnet är mycket klart, temperaturen 17,5 grader och än så länge ingen tillstymmelse till algblomning. I analysen av vattenprovet på labbet konstaterades att vattnet var tjänligt. Av de badplatser som har testats hittills i Nyköping (Likstammen, Nynäs, Helgö, Näsudden och Strandstuviken) är det bara Helgö där vattnet var tjänligt med anmärkning.
– Man kan bada, men det är lite förhöjda halter. Det kan vara en fågel som har bajsat eller så, det behöver inte vara något stort problem. Men det blir omprov nästa vecka och sen får vi se, säger Magnus Andersson.
I Nyköping är det Strandstuviken som är tillräckligt stort för att klassas som EU-bad, men kommunen kontrollerar vattnet på ett 15 andra badplatser också. I Oxelösund räknas Jogersö som EU-bad, i Trosa är det havsbadet som är tillräckligt stort och i Gnesta Klämmingsbergsbadet.