Brandkärrsbor: "Sorgligt om siffrorna stämmer"

Brandkärrsborna känner sig otryggare än invånarna på många andra platser i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. Men brottsligheten är inte speciellt hög. Otryggheten har andra förklaringar, säger de Brandkärrsbor som SN träffar.

SÖRMLAND2013-12-06 20:15

Carina Almström och Jimmy Engstrand sitter vid ett av de röda fikaborden i föreningen Verdandis lokaler på Mariebergsvägen i Brandkärr. De reagerar med förvåning på polisens nya trygghetsmätning, som visar att 43 procent av Brandkärrsborna känner sig otrygga.

– Jag älskar ju mitt Brandkärr och känner mig inte otrygg. Det är ledsamt och sorgligt om siffrorna stämmer, säger Carina Almström.

Men även om de är förvånade kan de också se förklaringar till den relativt höga otryggheten. I Brandkärr bor människor från många olika kulturer. Det är en rikedom men det kan också göra det extra svårt att lära känna sina grannar, funderar Carina Almström och Jimmy Engstrand.

Och känner man inte sina grannar, kan det skapa en känsla av otrygghet.

– En del människor kanske sitter i sina lägenheter och ser gäng med ungdomar här ute på gårdarna. Om man inte känner dessa ungdomar, eller inte vet någon om dem, kanske man blir rädd för att gå ut.

Tankarna kan förklara en liten paradox i polisens undersökning. För även om otryggheten är stor i Brandkärr är brottsligheten inte hög. 21 procent av Brandkärrsborna säger sig ha varit utsatta för ett brott under de senaste tolv månaderna. Det är lite högre än på Arnö men på samma nivå som i Nyköpings övriga tätorter.

För att tryggheten ska öka måste människor i Brandkärr prata mer med varandra, tror Carina Almström och Jimmy Engstrand. De är båda engagerade i föreningen Verdandi, som fungerar som en mötesplats i Brandkärr och arbetar för att skapa relationer mellan människor.

– Som tur är finns det massor av engagerade människor här och dessutom känns det som att engagemanget växer. Jag tror att vi är på väg åt rätt håll, säger Carina Almström.

Kodra Ali, Naimo Abdulle och Haben Zekaris drar på två barnvagnar i snålblåsten. De trivs också utmärkt i Brandkärr och de känner sig inte ett dugg otrygga i sitt bostadsområde.

– Nej, verkligen inte. Men om det har varit ett inbrott i en lägenhet börjar jag tänka att det kanske kan hända oss också, säger Naimo Abdulle.

Kvinnorna berättar att polisen ofta är synlig i Brandkärr, och det är bra. Men Naimo Abdulle tycker att de kunde vara i området ännu mer. Det tycker Carina Almström och Jimmy Engstrand också.

– De är ofta här på dagtid. Men jag ser gärna att de är här mer på kvällar och nätter också. Det skulle öka tryggheten, tror Carina Almström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om