I ett helt år har forskarna mätt ljuden under vattnet i hela Östersjön. När sammanställningen nu är klar visar det sig att det låter som värst längs med de stora farlederna.
– Det finns några huvudleder där flertalet fartyg håller sig och där ser vi att det bullrar en hel del, säger Peter Sigray, havsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Om och i så fall hur bullret är skadligt för fiskar och andra djur i havet känner man ännu inte till. Men nu är första steget avklarat och ljudnivåerna är kartlagda.
– För första gången vet vi att så här låter det till havs. Nu kan man börja relatera ljuden till djur och hur de påverkas.
Det misstänks att exempelvis torskar och tumlare kan påverkas negativt av bullret. Torskarna kommunicerar nämligen med varandra och forskarna misstänker att honorna hör hanarna sämre när de ropar inför lek. Det kan alltså bli svårare för hanarna att göra sig hörda och därmed svårare för honorna och hanarna att hitta varandra när de ska leka.
– Nu har vi underlagen i form av ljudkartor och vi kan gå in och jämföra torskens rop med hur högt fartygsbullret låter.
Tumlarna ropar också på varandra, men kan bara använda en enda ton. Det är en så hög ton, på 130 kilohertz, att det mänskliga örat inte har någon chans att höra det. Det är också så högt att deras kommunikation troligen inte störs av exempelvis fartygsbuller. Men tumlarna kan ändå störas. De är skygga djur som hör bra och kan skrämmas bort av oljudet.
– De hör mer och de gillar inte buller. Om de är på ständig flykt kan det bli svårare för dem att hitta mat och få energi, men det vet vi inte än.
Två saker kan studeras framöver. Dels hur kontinuerliga ljud som buller från fartyg påverkar livet i havet. Och dels hur tillfälliga ljud, som exempelvis när vindkraftverk till havs pålas ner i botten, säger Peter Sigray.
– De alstrar korta pulser, men högljudda. Och det är verkligen det man är rädd för ska trigga djurens flyktbeteende. Den här pålningen kan pågå i ett halvår och kan tvinga fiskar att flytta från området. Det är aldrig bra att tvångsförflytta djur.