De ska identifiera valfrågorna hos de unga

Vi står inför ett supervalår, med EU-val i maj och allmänna val i september. Bland de svenska väljarna finns det 450 000 förstagångsväljare. Men vilka frågor brinner de för? Det ska SN:s ungdomspanel ta reda på.

valpanel

valpanel

Foto:

SÖRMLAND2014-04-11 08:06

Det är sen kväll på SN:s redaktion. Runt mötesbordet sitter ett gäng ungdomar i åldrarna 17-20. Alla har de en sak gemensamt. De vill identifiera vilka frågor som är viktiga för sina jämnåriga förstagångsväljare inför supervalåret 2014. Tillsammans utgör de SN:s nytillsatta ungdomspanel.
– Nu ska ni träffas ungefär en gång i månaden fram till valet i september. Ni kommer att få kommentera olika politiska utspel och när valdebatterna drar igång i augusti får ni också vara med och sätta betyg på politikernas insatser, säger Lasse Ringdahl, kommunreporter och projektledare för SN:s valbevakning.
Till en början är det förhållandevis tyst bland ungdomarna runt bordet. Panelen, bestående av tjejer och killar från Nyköping, Oxelösund, Stigtomta och Gnesta, är försiktiga med svaren när Lasse Ringdahl adresserar gruppen.
Men strax lossnar det, särskilt när skolfrågor börjar diskuteras.
– Jag tycker skolan borde förstatligas i stället för att styras kommunalt, säger Hannes Rudsäter, och hamnar strax därefter i en kort diskussion med Jesper Hansen om privatiseringen av skolan.
Efter en snabb genomfrågning kring vilka politiska sakfrågor som gruppen var mest intresserad av ringades skolfrågor in som mest engagerande, tillsammans med vård- och miljöfrågor. Åsikterna verkar initialt vara både många och olika i panelen.
– Jag märker av en dynamik i gruppen, säger Lasse Ringdahl med ett leende, när ungdomarna blivit lite varma i kläderna.
Flera ungdomar i panelen är fortfarande osäkra på vem eller vad de ska rösta på i de kommande valen. Förhoppningen är att samarbetet ska bringa klarhet i den politiska snårdjungeln, både för unga läsare och panelmedlemmarna själva.
– Jag engagerar mig i ungdomspanelen för att veta hur andra personer tänker och hur de ser på olika ideologier. Jag vill få nya infallsvinklar, säger Fanny Pettersson, 19.
Många av dem har erfarenhet av politiskt arbete sedan tidigare, som Emelie Zhovnartshuk, 18.
– För ett par år sedan var jag med i Ungdomsfullmäktige i Nyköping. Då var man ganska mycket i Stadshuset och pratade med lokalpolitiker, berättar hon.
Nästa möte för SN:s ungdomspanel planerar man att ha om cirka fyra veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om