Efter vargattackerna – så kan djurägare skydda sig

"Det är en komplex fråga och absolut inte glasklart", säger länsstyrelsens Henrietta Schönenstern om huruvida skyddsjakt kan bli aktuell efter den senaste tidens vargangrepp på får. Det finns dock andra åtgärder att vidta.

Elstängsel kan ge snabbt skydd efter ett vargangrepp mot får. Skyddsjakt kan också övervägas. Alla bilder är tagna i andra sammanhang och visar inte de aktuella händelserna.

Elstängsel kan ge snabbt skydd efter ett vargangrepp mot får. Skyddsjakt kan också övervägas. Alla bilder är tagna i andra sammanhang och visar inte de aktuella händelserna.

Foto: Hasse Holmberg, Anders Wiklund, Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2020-10-06 16:35

I går berättade tidningen om det andra vargangreppet på en vecka mot får i skogarna söder om Strängnäs. 

– Vi vet att det är varg som gjort angreppet, men inte hur många. Placeringen av betten ger oss möjlighet att bedöma vilken art som gjort angreppen, säger länsstyrelsens vilthandläggare Lovisa Häggström.

Hon konstaterar att den drabbade djurägaren nu arbetar med förebyggande åtgärder mot nya angrepp.

Ett alternativ är att ansöka om skyddsjakt, vilket även länsstyrelsen kan ta initiativ till. Skyddsjakt kan beviljas exempelvis för att skydda vilda djur eller "förhindra allvarlig skada, särskilt på gröda, boskap, skog, fiske, vatten eller annan egendom", skriver länsstyrelsen.

Under tisdagen hade ingen ansökan lämnats in till Länsstyrelsen Södermanland och heller inget sådant beslut fattats internt. Det konstaterar Henrietta Schönenstern, tillförordnad chef för avdelningen för landsbygd på länsstyrelsen.

Enligt henne är det heller inte säkert att skyddsjakt skulle beviljas på grund av de senaste angreppen, där 17 får dött.

– Det är en komplex fråga och absolut inte glasklart. Man tittar på vilka skador det handlar om och ställer det mot andra faktorer. Lagen omfattar olika områden och olika intressen, säger hon och hänvisar till jaktförordningen och EU:s art- och habitatdirektiv.

Hittills har det inte bedrivits skyddsjakt på varg i Sörmland på grund av skadade tamdjur. Däremot sköts några hybrider mellan varg och hund ihjäl av artskyddsskäl åren 2017 och 2018. 

Skyddsjakt åsido finns konkreta åtgärder som djurägare själva kan vidta, vilket Sveriges lantbruksuniversitet listar på sin hemsida.

Enligt SLU bör akutåtgärder som elnät eller låga elstängsel vidtas inom tolv timmar efter angreppet, för att undvika en upprepning i närtid. Som skydd mot varg kan man också använda så kallat lapptyg, en lång lina med tyglappar utanpå det fasta stängslet. 

SLU konstaterar att det finns en mängd permanenta åtgärder, men att få är ordentligt utvärderade. Rovdjurseffektiva elstängsel anses effektivt men kostsamt, liksom herdar. I Nordamerika har sambete mellan får och nötdjur visat sig halvera skadorna från prärievarg, då korna verkar avskräckande på rovdjuren. 

I andra länder används även djur som larmar om rovdjur närmar sig, exempelvis hund, lamadjur och åsnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!