Efterlyser obligatorisk mejladress

För två år sedan fick domstolarna nya verktyg för att få ner andelen inställda rättegångar. Men lagändringen har haft marginell, om någon, effekt.

sy28c074_1368314.jpg

sy28c074_1368314.jpg

Foto: Fotograf saknas!

SÖRMLAND2016-01-25 06:13

Gränsen för vad man kan dömas till för straff i sin frånvaro höjdes den 1 juli 2014 från tre till sex månaders fängelse. Samtidigt fick domstolarna ökad möjlighet att använda förenklad delgivning och sanktioner för de som inte dyker upp.

Tanken var att de nya verktygen skulle ge domstolarna möjlighet att få ner andelen inställda rättegångar, men någon jätteeffekt har det inte blivit. Andelen inställda förhandlingar i brottmål i hela landet var 2014 23 procent och 2015 22,2 procent.

Den 1 april i år träder en ny lagändring i kraft. Domstolarna ska nu få möjlighet att i större utsträckning hämta in bevisning även om den tilltalade inte dyker upp till en planerad rättegång. Det innebär bland annat att vittnen kan lämna sin utsaga och bli inspelade, och att den tilltalade då kan höras vid ett senare tillfälle.

Magnus Widebeck, lagman på Nyköpings tingsrätt, gillar ändringen.

– Det är kanonbra, men jag tror inte att det kommer att spela så stor praktisk roll. Det är inte jättemånga mål där detta kan bli aktuellt, men det är ändå ytterligare en pusselbit för oss.

Även Nina Stubbe, lagman på Eskilstuna tingsrätt, är positiv till ändringen.

– Vi välkomnar att det blir möjligt att ta upp förhör i större mån. Ju längre tid det går desto mindre minns man ofta, säger hon.

De är dock båda två överrens om att delgivningssystemet behöver förnyas. I bland annat Danmark finns ett system där man får en e-postadress som man är tvungen att hålla sig uppdaterad med om man är misstänkt för ett brott.

– Det skulle lösa alla delgivningsproblem, säger Magnus Widebeck.

– Det ska inte vara möjligt att undanhålla sig rättvisan genom att strunta i att svara på ett brev, säger Nina Stubbe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om