Nästan 50 000 svenskar över 65 år vårdades inom slutenvården förra året till följd av fallolyckor. I Sörmlands län vårdades sammanlagt 1336 personer, varav drygt 850 var kvinnor.
Och olyckorna ökar enligt statistik som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tagit fram. När ett medelvärde av antalet fallolyckor under åren 1999, 2000 och 2001, jämfördes med motsvarande för åren 2011,2012 och 2013 hade nästan alla kommuner i landet en ökning, vissa över 200 procent.
– Det är fem till sex gånger så många som dör i fallolyckor som i vägtrafiken och ungefär sju gånger fler som behöver vård efter fallolyckor än efter trafikolyckor. Det här är ett jätteproblem som ingen politiker velat ta i. När det gäller trafikolyckor har man antagit en nollvision, men här görs inget. Jag förstår inte varför det ses som så oviktigt, säger Jan Schyllander på MSB.
En av orsakerna till att fallolyckor trots omfattningen får så lite uppmärksamhet kan vara att trafikolyckor kräver större insatser av fler instanser som räddningstjänst, ambulans och polis, tror Schyllander. Fallolyckorna sker däremot oftast i hemmet och skapar inte lika mycket kringarbete. Men regering och riksdag borde utse en ansvarig myndighet som satte upp ett nationellt mål för hur man ska arbeta för att minska fallolyckorna 15 år fram i tiden med delmål på vägen. På samma sätt som man arbetat med nollvisionen inom trafiken, anser Jan Schyllander .
– Då har man gjort vad som kan förväntas av regering och riksdag, säger han.
Ökningen varierade stort i kommunerna. I Gnesta fördubblades antalet fallolyckor bland män och även bland kvinnorna ökade antalet olyckor stort, med 48,5 procent. I Nyköping vårdades 293 personer på grund av fallolyckor 2013, en ökning med drygt 16 procent bland män och drygt nio procent bland kvinnor. I Oxelösund ökade antalet fallolyckor med 37,5 procent för män och drygt 25 procent för kvinnor. Motsvarande siffror för Trosa var 20,5 procent för män och drygt 21 procent för kvinnor.
Det finns mycket att göra för att förebygga olyckorna.
– Titta över läkemedlen, får man rätt sort, behövs alla, är de anpassade för äldre, etcetera. Riskerna ökar desto skörare man är, där är träning en viktig del. Man bör också titta på vad och hur mycket äldre äter. Hälften av de som kommer in med en trasig höftled är undernärda, säger Jan Schyllander.