Fokus på landsbygden i ny strategi

Med fokus på det typiskt sörmländska ska en uppdaterad klimat- och energistrategi utarbetas i länet. Landsbygden ger goda förutsättningar men det kan vara svårt att ändra människors beteende.

SÖRMLAND2016-09-17 06:00

De över två och en halv miljoner ton växthusgaser som sörmlänningarna släpper ut till atmosfären varje år ska om 30 år vara nere på noll. I alla fall nettoutsläppen. Det är visionen i den uppdaterade klimat- och energistrategin som Sörmland arbetar med. I arbetet med att göra länet klimatsmart ska Sörmlands speciella egenskaper tas tillvara.

– Vi har ganska stort fokus på landsbygden och landsbygdens möjligheter att bidra, säger Emelie Österqvist, handläggare på länsstyrelsen som har arbetat fram ett första förslag till strategi.

Tack vare det böljande, öppna jordbrukslandskapet som breder ut sig i vårt län finns goda möjligheter att producera mat och biodrivmedel. Redan i dag produceras en hel del mat i länet och intresset för lokalproducerad mat är stort. Och redan i dag är 40 procent av maten som kommunerna köper ekologisk. Men för att matkonsumtionen ska bli klimatsmart på riktigt krävs en beteendeförändring hos sörmlänningarna. Vi måste äta mindre kött och bli ännu duktigare på att handla lokalt, enligt strategin.

Att ändra folks beteende kan vara svårt. Kanske allra mest när det gäller transporter. Få sörmlänningar väljer cykeln i dag och bara drygt en tiondel åker kollektivt till jobbet. Att majoriteten tar bilen till jobbet ger stora utsläpp eftersom biltransporterna till allra största delen går på fossilt bränsle. Förutom utsläppen från industrin som med SSAB står för nästan hälften av länets klimatutsläpp, är det transporterna som står för de största utsläppen. Och sörmlänningarna väljer bilen oftare än andra.

En stor uppgift handlar också om stadsplaneringen, säger Emelie Österqvist.

– Samhällsplaneringen är svår eftersom det vi gör i dag finns kvar i så många år. Och det skulle vara lättare om man bygger upp en stad på nytt, men till största delen har vi befintliga byggnader och planering som ska anpassas.

Och för att fler ska välja bort bilen behövs planering för bra kollektivtrafik och cykelvägar.

Länsstyrelsen har skickat ut ett förslag på remiss till kommuner, företag och intresseorganisationer. Tillsammans ska de utforma planen för hur Sörmland ska bli ett klimatsmart län som lever upp till Paris-avtalets förväntningar. När världens länder möttes i Paris i december förra året enades de om att försöka begränsa uppvärmningen på jorden till 1,5 grader.

En rad globala värmerekord har noterats senaste året och medeltemperaturen på jorden som uppmättes i juli månad var den högsta som någonsin mätts upp någon månad sedan det amerikanska klimat- och miljöorganet NOAA började sina mätningar för 137 år sedan.

Juli var också den 15 månaden på raken som rekordtemperaturer uppmättes. Juni 2016 var alltså den varmaste juni globalt sedan mätningarna började, maj 2016 den varmaste majmånaden någonsin och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om