Skolverket har sammanställt hur många barn varje heltidsanställd förskolepersonal har ansvaret för på varje förskola. I publiceringen ingår både kommunala och fristående förskolor. Genom att sedan lägga ihop alla förskolor har man fått ut ett genomsnitt för hur många barn varje heltidsanställd har ansvar för.
Av Sörmlands kommuner har Oxelösunds kommun det lägsta snittet. Där varje heltidsanställd har ansvar för 4,6 barn.
– Vi har hållit fast i den fördelningen som vi har, vilket är två förskollärare och en barnsköterska per 18 barn, säger skolchef Eva Svensson.
Men siffrorna skiljer sig både i länet och inom kommunen. I Oxelösund räknar man med att det idag finns drygt 540 barn. I statistiken kan man också se att av de förskolorna som finns i kommunen har Frösängs lägst antal barn per pedagog. Där har varje pedagog ansvaret för 3,6 barn.
I Vingåkers kommun har däremot varje pedagog i genomsnitt ansvar för 5,7 barn. Flest barn har förskolepersonalen på förskolan Äppellunden hand om – där har varje heltidsanställd ansvar för 7,1 barn. På förskolan Södergården i samma kommun har förskolepersonalen däremot ansvar för 3,4 barn.
– Vi har en stor kö har nästan fulla grupper överallt i kommunen, säger Lars-Åke Mård, tillförordnad rektor, förskolorna i Vingåkers kommun.
– Vi försöker också hela tiden minska antalet barn i grupperna genom att försöka skriva in färre barn. Det är viktigt att få ner antalet barn för att kunna tillgodose deras behov.
Är det rimligt att ha ansvar för sju barn?
– Vi vill ligga lägre än sju. Sju är mycket och vi jobbar hela tiden för att sänka antalet barn i grupperna.
Resterande kommuner i länet ligger på mellan 5 och 9,7 barn per personal som jobbar heltid. I Eskilstuna har i snitt varje pedagog ansvaret för fem barn. Men det skiljer sig också mellan de olika förskolorna. På Eskilstuna fria förskola Odengatan har man 3,3 barn per pedagog. Samma siffra gäller för Tumbo Baarnträdgård. Båda förskolorna drivs i privat regi. Den kommunala förskolan som kommer närmast 3,3 är Årbygatans förskola som hamnar på fyra barn per anställd.
Högst antal barn per personal finns på en förskola i Strängnäs kommun. På Solgläntans förskola landar siffran på 9,7 barn per anställd.
– Det som jag kan säga generellt är att de förskolor som har statsbidrag har mindre barngrupper än de som inte har det, säger Carina Segerbäck, verksamhetschef för förskolorna i Strängnäs kommun.
Statsbidraget som Strängnäs kommun har tagit del av är på drygt tio miljoner kronor.
– Ska man ha det handlar det till exempel om möjlighet att dela gruppen, med avdelningar. Då måste det vara lokaler som är möjliga att dela, om den möjligheten inte finns är det svårt att söka statsbidrag, men vi har delat där vi haft möjlighet. Statsbidraget möjliggör också att man kan ta in extra personal.
9,7 barn är högst i länet. Vad kan man säga om den siffran?
– Den varierar mycket beroende på förskola. Allting sker i förhållande med de förutsättningar som gäller. Man kan inte säga en exakt siffra att såhär många barn ska det vara i en grupp.
I Nyköping har varje pedagog i genomsnitt ansvar för 5,1 barn tätt följt av Katrineholm på 5,2 och Trosa på 5,3. I Strängnäs är siffran 5,5. Gnesta och Flen hamnar båda på 5,6. Vingåker har högst genomsnittlig siffra och landar på 5,7 barn per heltidsanställd.