– Egentligen skulle vi behöva ha tre tjänster till i sommar, säger Sabina Kalaitzis Barrögård, verksamhetschef för 1177.
Region Sörmlands personal ska liksom de flesta andra också ha semester i sommar, och på somrarna sätts en del icke akut vård på sparlåga.
Men 1177 har inga vårdplatser att stänga, konstaterar Sabina Kalaitzis Barrögård. Tvärtom brukar behovet av rådgivning via 1177 öka på somrarna när sommarboende kommer hit.
Därför får 1177 ta in hyrpersonal under sommaren. Det sker också nu i år. Men samtidigt kommer den ordinarie personalen vara ledig i större utsträckning denna sommar, jämfört med förra. Bemanningen blir därför lägre i år.
Även vilka besvär folk söker för varierar med säsongerna. Nu till våren och sommaren blir infektionssjukdomarna färre, medan fler ringer kring allergibesvär, utslag och insektsbett.
Hur detta påverkar väntetiderna för dem som ringer 1177 återstår att se. Men redan nu kan man konstatera att 1177 i Sörmland har svårt att nå regionens eget mål om en medelväntetid på telefon på max 15 minuter:
- Hittills i år ligger medelväntetiden per månad på mellan 19 och 23 minuter.
- Under enskilda veckor har målet om 15 minuter nåtts, medan andra veckor har inneburit betydligt längre väntetider.
- Längst var de under vecka ett, med 28 minuter.
Hur länge den som ringer får vänta påverkas av flera olika faktorer, förklarar Sabina Kalaitzis Barrögård. På helgerna tar samtalen längre tid, eftersom 1177 då också ansvarar för att boka tid hos primärvårdsjouren. Hur många som ringer kan också variera något från vecka till vecka.
Att väntetiderna ibland är långa har varit en fråga alltsedan regionen tog över 1177 i egen regi 2020. Frågan om vem som ska driva tjänsten har varit politiskt omstridd, även om både det förra och nuvarande styret i regionen bestämt sig för att ha kvar tjänsten, och inte lägga ut den på någon privat aktör.
Enligt Sabina Kalaitzis Barrögård görs flera saker för att förbättra verksamheten och korta väntetiderna. Bland annat försöker man se till så att de som har frågor av mer administrativ karaktär får prata med någon annan än en legitimerad sjuksköterska. Dessutom blir det fler och fler som kontaktar 1177 via chatt i stället för på telefon. Sabina Kalaitzis Barrögård tror att arbetet kommer att märkas i form av kortare väntetider för patienterna i slutet av året eller i början av nästa.