Gifter i vatten kan kontrolleras

Sedan gifter från brandsläckningsmedel har hittats i dricksvatten på flera håll i Sverige kräver Livsmedelsverket att alla vattenproducenter ser över riskerna. Nyköping har inte tagit några prover - trots att det finns en brandövningsplats på Skavsta. Men Trosa ska ta nya prover.

SÖRMLAND2014-02-11 21:42

— Vi kommer att ta upp en diskussion om vi har anledning att ta sådana prover. Vi har visserligen en flygplats en liten bit härifrån, men vattnet därifrån rinner inte mot vattentäkten, säger Lars-Åke Svensson, chef för vattenverksförbundet Nyköping-Oxelösund.

— Spontant bedömer vi att vi inte ligger i riskzonen, men vi ska ändå ta en diskussion med miljökontoret.

Inte heller i Gnesta har prover tagits för att analysera om just rester från brandskum finns i dricksvattentäkten.

— Vad jag känner till har vi inte några planer på att ta sådana prover. Vi har inga platser där vi vet att man har övat med brandsläckningsskum, säger Krister Carlsson, VA-ingenjör i Gnesta.

Trosa däremot har redan beställt nya vattenprover, trots att det inte finns något brandövningsområde i närheten av vattentäkten i Sörtuna.

— Jag tycker absolut att man ska kontrollera ändå. Dricksvatten är ett livsmedel och vi måste veta exakt vad vi levererar, säger Stig Tördahl, teknisk chef.

På tre håll i landet har vattentäkter stängts efter att spår från brandskum har hittats i vattnet. Det är giftiga högfluorerande ämnen (PFAA) som har hittats. De är inte akut farliga, men den som dricker vattnet under en längre tid löper risk för att sköldkörteln, levern, immunförsvaret, fettmetabolismen eller reproduktionssystemet påverkas, enligt Livsmedelsverket.

Alla vattenproducenter ska rapportera till Livsmedelsverket om det finns risk för att denna typ av gifter finns i marken nära grundvattentäkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om