Vi träffas vid Nyköping lasaretts matsal. I ett angränsande rum har landstingsledningen bjudit in personal till ett möte där man ska ges möjlighet att ställa frågor, be om förklaringar och komma med idéer och synpunkter. På plats är en mängd chefer och landstingsråden Monica Johansson (S), Jacob Sandgren (S), Mattias Claesson (C) och Fredrik Lundgren (L).
Ett liknande möte har redan hållits på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, på måndag är det dags på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Flera tycker det är ett bra initiativ, andra undrar varför ett möte nu när krisen är ett faktum, och hur ska man kunna delta under normal arbetstid.
Vi är inte välkomna att delta. Det är bara för personalen, får vi veta.
Bland såväl personal som patienter finns en oro över situationen.
– Många är bekymrade över situationen, säger Jan Grönlund.
Ovanpå sjukvårdskrisen har divisionschefen Svante Nybergs uppsägning skapat nya frågor. Hur kan en landstingschef få 1,1 miljon kronor för att säga upp sig? Kan även annan personal inom landstinget teckna liknande överenskommelser?
– Det är en överenskommelse som träffats och går i linje med andra inom näringslivet, säger Jan Grönlund.
Enligt Svante Nybergs anställningsavtal har han som arbetstagare tre månaders uppsägningstid. Men överenskommelsen som träffats ger honom rätt till nio månader (månadslön 117 573 kronor).
Detta ska ses i ljuset samtidigt som sjuksköterskor säger upp sig och vården ska spara.
Jan Grönlund säger att han är trogen överenskommelsen och att landstinget i det här fallet anlitat en arbetsrättsjurist.
Han säger att överenskommelser om uppsägning förekommer bland alla yrkeskategorier.
Vad tror du att det här skickar för signaler till övrig personal?
– Jag förstår om medarbetarna reagerar på detta. Vi har agerat i enlighet med praxis som gäller på svensk arbetsmarknad, ibland hamnar man i situationer där man behöver gå skilda vägar och då är det rimligt att man hittar överenskommelser, svarar Jan Grönlund.