Det hårda arbetet består i att man lagt större fokus på att öka tillgängligheten via telefon. Varje dag ingår 1,5 timmes telefonpassning för sjuksköterskorna på vårdcentralen, förklarar Mimmi Bodingh.
Till Bagaregatans fördelar är också att man har personalstyrkan är förhållandevis intakt "bara lite vakans på läkarsidan", som Mimmi Bodingh säger.
Och till fördelarna kan nog räknas in nya lokaler, som stod färdiga förra våren (årshyran höjdes då med en miljon).
– De nya lokalerna har gjort att vi har fått lättare med patientflödena, säger Mimmi Bodingh.
Men det finns förbättringar att göra, menar hon, framför allt vad gäller uppföljningar av patienter. Och så vill man satsa lite mer på psykisk ohälsa, som är en växande patientgrupp.
Även Oxelösunds vårdcentral tycks ha vänt en nedåtgående trend om man ser till resultaten från den nationella patientenkäten.
Oxelösund har länge brottats med läkarbrist, vilket patienterna påpekat och vilket gjort att många bytt vårdcentral (över 900 på fyra år).
Men efter att vårdcentralen rekryterat läkare utomlands har personalsituationen stabiliserats och patienterna ger sitt gillande.
Gnesta vårdcentral får ok med ett plustecken från sina patienter. Det tror verksamhetschefen Ingrid Krona beror på att man ständigt försöker förbättra verksamheten.
– Och vår livsstilsmottagning uppskattas, säger hon.
I livsstilsmottagningen sätter man patientfokus på frågor om motion, kost, alkohol, tobak och psykisk ohälsa.
Men så finns det vårdcentraler som går åt motsatt håll och får sämre resultat i patientenkäten. Ekensbergs vårdcentral och Åsidans i Nyköping och Trosa vårdcentral är tre exempel.
Ekensbergs verksamhetschef Anne-Marie Calmvik, vill inte kommentera patientenkäten.
Men Ekensbergs vårdcentral har under ett par år haft flera hyrläkare, vilket förmodligen påverkat resultatet i patientenkäten.
Dessutom har vårdcentralen sedan det fria vårdcentralvalet infördes för fyra år sedan tappat nästan 900 patienter.
Verksamhetschefen i Trosa Anne Genander har också stått inför samma bekymmer som Ekensberg, det vill säga brist på ordinarie läkare.
– Det är ett känt problem för oss och nyckeln till framgång är fler distriktsläkare, säger hon.
Den nationella patientenkäten görs varje år sedan 2009. I fjol valdes slumpvis 265 000 patienter ut i hela landet som gjort ett läkarbesök under september månad.
Svarsfrekvensen var 53 procent eller drygt 100 per vårdcentral i regionen.