Här ska det brinna

Strax efter lunch på fredagen tänds lågan som ska sätta fyr på halvön Virlången.

Holmen_Innerstön_130508_058.jpg

Holmen_Innerstön_130508_058.jpg

Foto:

Sörmland2014-05-23 11:16

Precis som SN skrivit tidigare kommer skogsindustrikoncernen Holmen i sommar tända eld på skogen på en halvö vid sjön Virlången. Men Holmen kunde inte vänta så länge utan tänder redan under fredagen på skogen.

– Hyggesbränning vill man gärna göra så fort som det är möjligt. Därför gör vi det på försommaren då det ofta är låg fuktighet. Så fort gräset kommer igång blir det svårt att få till det, säger Sanna Strömberg, som arbetar med naturvård på Holmen Skog.

Totalt ska ett område på sju hektar brännas av. Branden sker under kontrollerade former och utförs som en viktig naturvårdsåtgärd. Sanna Strömberg berättar att det är just luftfuktigheten som spelar in när det gäller att få fart på elden.

– Luftfuktigheten måste gå ner, 40-50 är bra. Men just nu är den uppe på 58 då får man inte fyr på det helt enkelt. Annars är halvön ett väldigt säkert område med gränser mellan och sjö och väg. Men vi kommer få fyr på det.

Syftet med naturvårdsbränning är att gynna flera sällsynta växter och djur.

– Naturvårdsåtgärden underlättar för föryngringen i och med att det frigörs massa näring. Man bränner bort konkurrerande vegetation så att plantor får ljus och plats och växer bättre. Även djurlivet och olika arter som är knutna till varma öppna ytor och bränd skog gynnas, berättar Sanna Strömberg.

Två arter som är helt beroende av skogsbränder för att kunna leva är svedjenävan och brandnävan, eftersom deras frön börjar gro först när de hettas upp över 40–50 grader. Kolflarnlav, sotsvart praktbagge och olika arter av tallkapuschongbaggar är exempel på andra växter och djur som är brandberoende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om