Hertigen av Sörmland inte längre kunglig

Madeleines och Carl Philips barn ska inte tillhöra kungahuset. Alexander, hertigen av Sörmland, kommer dock att behålla den titeln.

Prins Carl Philips, prinsessan Sofias och prins Alexander på plats när utsiktsplatsen vid Gisesjön invigdes 2018.  Landshövding Liselott Hagberg välkomnade familjen till Sörmland.

Prins Carl Philips, prinsessan Sofias och prins Alexander på plats när utsiktsplatsen vid Gisesjön invigdes 2018. Landshövding Liselott Hagberg välkomnade familjen till Sörmland.

Foto: Sandra Nordin

Sörmland2019-10-07 12:53

Förändringarna berör prins Carl Philips och prinsessan Sofias barn, prins Alexander och prins Gabriel, samt prinsessan Madeleines och Chris O’Neills barn prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Barnen är fortsatt medlemmar av den kungliga familjen, men kommer i framtiden inte att få uppdrag som statschefen ska ta, och har inte ställning som "kungliga högheter".

Syftet med förändringarna är att "klargöra vilka personer inom den kungliga familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet", skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll i ett pressmeddelande från hovet.

I April 2016 offentliggjorde kung Carl XVI Gustaf att Carl Philips nyfödda son Alexander tilldelats titeln hertig av Sörmland. En titel som innebär en form av ambassadörsroll för landskapet.

Även om Alexander framöver inte kommer att tillhöra kungahuset så behåller han däremot sin hertigtitel, uppger hovet.

När Alexander döptes delade landshövding Liselott Hagberg ut gåvor från Sörmland: En fågelbok, en fjärilsbok - samt en naturstig och utsiktsplats vid Gisesjön i Trosa kommun, som namngivits efter prins Alexander.

Och när utsiktsplatsen invigdes i fjol fanns Carl Philip, Sofia och Alexander på plats.

– Det är fantastiskt roligt att få komma hit till Sörmland, som vi alla tre älskar, och att Alexander får göra sitt första offentliga besök i sitt hertigdöme, sa prins Carl Philip då. 

Prins Alexander, hertigen av Sörmland, vid invigningsceremonin av den utsiktplats som bär hans namn.
Prins Alexander, hertigen av Sörmland, vid invigningsceremonin av den utsiktplats som bär hans namn.
Karta: Gisesjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!