Ostlänken står på egna ben, med eller utan satsningen på höghastighetsbanan. Och nyttan för Nyköping, Trosa och övriga kommuner längs med Ostlänken handlar om regionaltågstrafiken, konstaterar både Nyköping och Trosa.
Och när Ostlänken-kommunerna träffar representanter för staten i en första förhandlingsomgång på fredag är utgångspunkten att kapacitet för regionaltåg måste säkerställas. Annars får inte kommunen några nyttor, skriver Nyköpings kommun i ett svar på Ledare: Den som sitter nöjd riskerar att bli blåst
I samband med att Ostlänken byggs förväntas kommunerna gå in med pengar, bostäder och mark till bostäder. Både Nyköping och Trosa vill ha klarhet i vad det innebär att kommunägd mark ska tillhandahållas utan avgift. Detta innebär ytterligare en form av medfinansiering, påpekar Trosa i sitt svar.
Till en början ska de fem Ostlänken-kommunerna; Nyköping, Trosa, Södertälje, Norrköping och Linköping, förhandla gemensamt. Därefter träffar representanter för varje kommun Sverigeförhandlingen separat.
Hur länge förhandlingarna kommer att pågå är oklart, men de fem kommunerna väntar in varandra.
– Det är ingen mening att någon kommun kommer fram fortare, vi får ha respekt för att det tar den tid det tar tills alla är nöjda. Alla delar hänger ihop i Ostlänken, säger Daniel Portnoff.