Kommunernas välfärdsmiljoner – så ska de användas

Budgetarbete pågår i landets kommuner. Med i beräkningen finns de tio välfärdsmiljarder som regeringen delat ut mellan kommunerna. Kommunalråden i Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa svarar på hur tillskottet ska användas.

Sörmland2016-09-20 18:39

Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping:

– Det kommer framförallt gå till skola och äldreomsorg. De här 40 miljonerna gör bland annat att elevpengen inom skolan höjs, och så gör vi en satsning särskilt på hemtjänsten.

Kan det komma att leda till ökad bemanning?

– Nja, inom hemtjänsten så höjer vi ersättningen, det finns ju en timersättning, både inom kommunen och de privata utförarna. Det går ju inte att säga att det blir en ökad bemanning, men åtminstone en ökad ersättning till utförare.

Vad innebär tillskottet för Nyköping?

– Vi hade kanske rott det i land ändå, men marginalerna hade varit sämre. Kanske hade skolan och äldreomsorgen fått lite mindre tillskott. Framförallt tror jag att det ger en arbetsro i att inte behöva fundera på om pengarna räcker till.

Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund:

– Vi kommer använda en hel del av de här pengarna till att göra satsningar på utbildningsområdet, och till mark och exploatering för nya bostäder och företagsetableringar. Dels så handlar det om att stärka kompetensen hos våra invånare men också att få bukt med bostadsbristen.

Kommer kommunen utöka bemanningen inom skolan?

– Det är inget som vi pekar på i våra budgetanvisningar. Det kommer säkert bli så att vi förstärker med mer personal, men det är upp till varje skolledare hur man använder pengarna.

Vad innebär de här extra miljonerna för kommunen?

– Att vi inte behöver göra några större förändringar i vår verksamhet, där vi förut haft en utmaning med att möta behovet av nya platser och få ekonomin att gå ihop.

Johan Rocklind, kommunstyrelsens ordförande i Gnesta:

– Det är våra kommunala basverksamheter som pengarna går till; skola, vård och omsorg.

Är det något särskilt som ni satsar på inom dessa områden?

– Vi tittar inte på det som extrapengar på det sättet. Det blir väldigt hypotetiska diskussioner att säga att en viss krona från något håll går till en viss sak. Det är ett ytterligare statsbidrag helt enkelt, och det kommer användas tillsammans med övriga medel.

Finns det tankar på att öka bemanningen inom något område?

– Jättesvårt, det blir som sagt en väldigt hypotetisk fråga. Vi fördelar ramar ut till nämnderna som i sin tur styr sin verksamhet för nästkommande år, utifrån de mål som fullmäktige har satt upp.

Daniel Portnoff, kommunstyrelsens ordförande i Trosa:

– Merparten av det här kommer att gå till skolan och till att hantera integrationsfrågan. Men utmaningarna som vi har är ju långsiktiga, och som kommun vill man inte vara beroende av statsbidrag från år till år.

Du är kritisk?

– Man pratar om tio välfärdsmiljarder som ska användas till allt. Det skapar en enorm förväntan hos medborgarna om att pengarna ska räcka till. SKL (Sveriges kommuner och landsting) har påpekat att de här tio miljarderna äts upp av att tillväxten minskar kommande år. Dessutom halverar man ersättningarna till ensamkommande barn.

Kan tillskottet komma att användas till att öka bemanningen?

– Det är klart att det säkert kommer leda till att det också blir personalkostnader inkluderat i det här, och det finns säkert sådana kopplingar även för migration.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om