Singelambulansen, som kallas singel responder, är en akutbil med bara en förare som tillika är ambulanssjuksköterska. Ambulansen är en personbil och kommer vara stationerad i Gnesta dagtid, 9 till 21 på kvällen.
Den kommer att rulla ut och vara först på plats och ska utföra livsuppehållande uppgifter precis som en vanlig ambulans. Men med det undantaget att ingen patient kan åka med ambulansen.
Ambulansen är utrustad med hjärtstartare och det som en ordinär ambulans har.
De första minuterna vid ett akutlarm är oftast avgörande. Med singelambulansen kan man spara avgörande tid i väntan på den ordinarie ambulansen, som kan transportera patienten vidare till sjukhus.
I Gnesta har väntetiderna på ambulans varit långa. Vid flera tillfällen har man fått vänta på grund av att den ordinarie ambulansen varit upptagen med transporter av andra patienter.
Flera minns när en motionslöpare segnade ned i samband med Marknadsloppet. Då dröjde det 28 minuter innan första ambulansen var framme.
En ambulans finns stationerad dygnet runt i Vagnhärad. Körtiden vid torrt väglag till Gnesta är runt tolv minuter.
Med singelambulansen ökar möjligheten att akutinsatser kan utföras tidigare.
På fredagen presenterade landstinget den nya bilen, som är målad som en vanlig ambulans, och har 185 hästkrafter (30-50 hästkrafter mer än en normal personbil) under motorhuven.
Bilen ska utgå varje dag från ambulansstationen i Nyköping. Ambulanspersonalen ser fram emot att få arbeta på ett annorlunda sätt.
Singelambulansen var på plats före sommaren och redan har ambulanspersonalen märkt nyttan.
Inom fem minuter har man varit på plats efter larm i 70 procent av fallen. Det är dubbelt så mycket mot innan, förklarar Jörgen Lifvakt, verksamhetschef på ambulansen.
Ambulansen kommer att vara placerad vid vårdcentralen i Gnesta.