– Jag tror att det kommer att ta lång tid innan vi når en fullständigt god havsmiljö, men vi kommer att kunna se betydande förbättringar till år 2020, säger Ylva Engwall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Till år 2020 ska Europas hav, enligt EU:s havsmiljödirektiv, ha nått god miljöstatus. Hela vägen kommer vi inte att nå, men Ylva Engwall tror att det om bara fyra år finns fler fiskar i kustnära bestånd, minskade effekter av övergödningen, som exempelvis algblomning. Dessutom kan vi ha ett ekosystem som är mindre känsligt för störningar från exempelvis klimatförändringar.
I årets budget har Havs- och vattenmyndigheten fått extra pengar med hjälp av dessa ska det storsatsas på havsmiljön i både Östersjön och Västerhavet.
– Vi fick en ökning med 75 miljoner kronor 2016 och det ser vi som en fantastisk möjlighet. Vi har redan börjat, säger Marie Berghult, chef på myndighetens havs- och vattenmiljöenhet.
Det som påverkar Östersjön mest negativt är övergödningen, överfisket och utsläppen av gifter i vattnet. En del gifter är svåra att få grepp om, exempelvis TBT som förr fanns i båtfärger fortfarande men ändå ökar på vissa platser i havet.
– Det kan man tycka är konstigt eftersom det är förbjudet, men det kan finnas andra källor, säger Marie Berghult.
Till att börja med ska myndigheten ta reda på varifrån de ökande halterna kommer och därefter ska man se över eventuella regleringar.
Nya fredade områden för fiske ska ses över för att minska överfisket och stärka svaga fiskebestånd.
Mycket fokus kommer att ligga på de största problemen, men en hel del ska också göras för att jobba mot nedskräpning av haven och begränsa utbredningen av främmande arter.
– Till exempel den svartmunnade smörbulten som har hittats på flera ställen längs med Östersjökusten. Vi har planerat ett pilotprojekt där man ska göra kontroller och sedan arbeta med bekämpning. Det ska också utvecklas ett system så att folk kan rapportera in fynd av främmande arter, säger Marie Berghult.
Kostnaden för att genomföra programmet beräknas till 2 miljarder kronor, men det samhällsekonomiska värdet av ett friskare hav är större än så. Om man räknar samman direkta nyttor som mer fisk att sälja och ökad turism med indirekta nyttor med ett robustare ekosystem som bättre kan ta hand om föroreningar, beräknas den ekonomiska nyttan till 6,8 miljarder kronor till år 2030.