Före detta S-toppen Jacob Sandgren misstänks på sannolika skäl för våldtäkt av en partikollega.
Våldtäkten ska ha inträffat efter en utekväll den 29 september i Nyköping, där flera toppnamn inom Socialdemokraterna var med. Enligt förundersökningen skedde våldtäkten senare under natten, i en bostad i staden. Kvinnan tog sig från platsen i taxi, och hörde då av sig till flera vänner och partikollegor. Hon berättade i textmeddelanden att hon hade blivit utsatt för "ett ganska grovt sexuellt övergrepp" av en partivän.
Dagarna efter händelsen tvekade kvinnan om hon ska göra en polisanmälan mot partikollegan Jacob Sandgren eller inte.
– Det var ett jättetufft beslut för henne, hon hade många tankar i huvudet innan hon kom fram till den slutsatsen, berättar kvinnans målsägandebiträde Janne Krekola.
– Att hon blivit utsatt för ett övergrepp, det var hon fullständigt klar med i princip direkt. Men hon tyckte att det var otroligt jobbigt att komma fram till att ta det här steget.
I förundersökningen beskriver kvinnan hur hon bland annat kände en oro för att hennes framtid inom partiet skulle hotas om hon gjorde en anmälan.
"Jag har varit så rädd för konsekvenserna för mig själv... Jag har hållit på med politiken i liksom tio år för och hamna där. Eeh, väldigt rädd för vad folk ska tycka och liksom tänka. Framförallt den här rädslan för att det liksom ska drabba mig själv negativt.", säger hon i förhör med polisen.
En av kvinnans nära väninnor, som själv är aktiv inom Socialdemokraterna, förhörs av polisen under utredningen. Väninnan berättar då att kvinnan har haft en överhängande rädsla för vilka politiska konsekvenser som en polisanmälan skulle medföra. Både för henne själv, det socialdemokratiska partiet – och Jacob Sandgren.
"Hon tänker att detta kan förgöra partiet och att detta är en skandal, och att hon behöver hjälp med att ta hand om det för att hon och Jacob inte ska råka illa ut", säger väninnan.
Av förundersökningen framgår att planen först var att hantera saken internt inom partiet, och att ingen skulle kontakta polisen. Därför valde kvinnan och hennes väninna att först höra av sig till Åsa Kullgren (S), ordförande inom Arbetarkommunen i Eskilstuna, för hjälp i hur de skulle lösa situationen.
Kvinnan fick stöttning i sitt dåliga psykiska mående av väninnan och Åsa Kullgren. De kontaktade också flera andra partikollegor, med koppling till de inblandade personerna.
Väninnan berättar i förhör om en kultur inom politiken, där man som ung tjej med maktposition är försiktig i hur man agerar för att inte göra bort sig:
"Det är bra för de som inte är i politikervärlden att få veta om strukturerna som finns (...) När man är en ung kvinna inom partiet rättar man sig in i ledet och gör som man har blivit tillsagd."
"Man har ögonen på sig", berättar väninnan för polisen.
Väninnan uppmanade kvinnan att anmäla våldtäkten till polisen, och till slut landade kvinnan också i det. Den 2 oktober 22.04 inkom anmälan om våldtäkt till polisen.
Kvinnan har berättat för målsägandebiträde Janne Krekola att alternativet – att gå vidare i livet och låtsas som att inget hade hänt – hade varit värre, säger han.
– Hon mår fruktansvärt dåligt. För henne handlar det om att stå upp för sig själv, och få upprättelse för att hon ska kunna må bättre och kunna leva med sig själv. Det var jättestarkt av henne, tycker jag.
Den 6 oktober greps Jacob Sandgren, misstänkt för brottet. Ett par dagar senare blev han också häktad på sannolika skäl. Den 25 oktober väcktes åtalet mot honom. Rättegång är planerad till 7 november.