Under tisdagen sa landstingsstyrelsen med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i spetsen ja till Svealandsregionen.
– Det är viktigt med ett remissyttrande som många står bakom, säger Monica Johansson.
Mattias Claesson (C) vice ordförande i landstingsstyrelsen förklarar att man säger ja för att man är för att decentralisera statlig makt.
Monica Johansson anser att det är av vikt med jämnstarka regioner i landet.
När var du senast i Dalarna?
– I somras, i Rättvik. Jag är oftare i Dalarna än i Ydre (Östergötland), svarar Monica Johansson.
I sitt yttrande till regeringens indelningskommitté säger man bland annat så här:
"Landstinget Sörmlands sammanvägda bedömning av Indelningskommitténs förslag om att bilda ett nytt landsting i Svealands län är att det finns objektivt bärande skäl för att genomföra förslaget och att det medför bestående fördelar i enlighet med indelningslagens krav. Landstinget Sörmland instämmer i att den föreslagna geografin för Svealands läns landsting, i en nationell avvägning, är en god utgångspunkt för det kommande landstinget".
Svealandsregionen ska bestå av länen Sörmland, Dalarna, Örebro, Västmanland, Uppsala och Gävleborg och hysa närmare 1,7 miljoner invånare. Redan i dag har länen ett samarbete inom sjukvården, men med en gemensam region ska en ny regionhuvudstad utses, länsstyrelserna påverkas liksom landstingens huvudadministrativa centrum, kollektivtrafiken, regionförbunden - som de är uppbyggda i dag - att försvinna.
Och sannolikt kommer även tandvården och sjukhusen innehåll att ses över.
Just de sörmländska sjukhusens framtid tror Moderaterna i landstinget kan få ett annorlunda innehåll. Svealandsregionen hyser 28 sjukhus (inklusive två rättspsykiatriska sjukhus) och 17 akutmottagningar (alla ej dygnet runt öppna).
– Sörmlänningarna riskerar att få längre till sjukvård och Nyköpings akutmottagning kan vara hotad, säger Helena Koch (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.
Hon tror också att Sörmland riskerar att dräneras på arbetskraft med en ny storregion och att det blir ett demokratiskt underskott (antal politiker kommer bli färre).
Landstingets yttrande ska vidare till landstingsfullmäktige i oktober, därefter till riksdagen. Beslut i riksdagen beräknas kunna tas sommaren 2017.
Svealandsregionen kan finnas på plats 1 januari 2019.