En regnig sommar med solig avslutning har gjort lantbrukarna glada. Endast vid tre tillfällen har Sveriges totala spannmålsskörd gett bättre resultat än i år. 1990 var senast.
Jordbruksverket uppskattar att den totala skörden ska landa på 6,1 miljoner ton.
Flera lantbrukare i regionen vittnar om god avkastning.
– Ja, det ser väldigt bra ut. Alla typer av grödor går bra, säger Johan Lagerholm, vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbunds regionstyrelse.
– Höstgrödorna som höstvete ser bra ut, säger Anders Eriksson, Bränn-Ekeby.
– Ser mycket bra ut för höstvetet, maltkorn, grynhavre och rågvete, säger Anders Karlsson, Ekeby.
Vid Önnersta mellan Stigtomta och Tista slott putsar Per-Gunnar Jarlö vindrutorna till skördetröskan rena från damm och smuts från sädesfälten. Sedan en dryg vecka arbetar han intensivt med att tröska.
Att totalskörden för spannmål blir större i år förklaras främst av att den odlade höstvetearealen är så stor. Höstvetet förväntas bli den största någonsin.
– Det lutar åt ett av de bättre åren. Det har varit en bra höst och vinter, kall vår och lagom värme i sommar, som gjort att skörden blir bra, säger Per-Gunnar Jarlö.
Att våren var kall är kanske den starkaste orsaken. En kall vår borgar för att grödorna kan slå rot innan de börjar växa.
Men nu är det bråda tider. Det gäller att få hem spannmålet innan regnet fäller grödorna till marken. Arbetsdagarna är långa från sju på morgonen till nio på kvällen.
– Brödsäden vill man ha bort innan regnet kommer, säger han.
Skörden är dessutom någon vecka senare jämfört med året innan.
Men allt är inte frid bland lantbrukarna. Per-Gunnar Jarlö konstaterar att vildsvinen och hjortarna förstör en del av grödorna. Vildsvinen bygger bon i fälten och hjortarna trampar ned skörden.
Och potatisbönderna upplever en svårare tid. Mårten Andersson på Sörkärr, Stigtomta, hade i fjol att brottas med en torr sommar. I år har det tvärtom varit för blött.
– Det var blött och kallt i april och maj och tillväxten kom i gång sent. I fjol var potatisen mindre, i år är det färre knölar, säger Mårten Andersson.
Per-Gunnar Jarlö kör i väg med skördetröskan ut på fälten. Spannmålet ska in och skickas vidare till Norrköping respektive Södertälje.