Lindeberg kan tvingas betala skatt på arvode som inte tas ut

Landstingspolitikern Jonas Lindeberg (Vård för pengarna) vill sänka sitt arvode med hälften. Det går utmärkt, men då får han räkna med att betala skatt för den del han inte tar ut. Så är reglerna.

SÖRMLAND2015-10-31 22:18

Gruppledaren Jonas Lindeberg har till landstingsfullmäktiges sammanträde nästa vecka meddelat att han vill sänka sitt arvode från i dag 24 400 kronor per månad till hälften. En orsak är att han ska arbeta mer som läkare. Samtidigt uppger han att sänkningen av arvodet innebär en besparing för landstinget.

Men att sänka sitt eget arvode görs inte så enkelt. Vi har varit i kontakt med flera jurister och det är inte helt självklart att kunna sänka sitt arvode.

– Ett arvode ska utgå lika för lika uppdrag, det är inte förhandlingsbart, säger Helena Linde, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Han (Jonas Lindeberg) är vald av fullmäktige, och fullmäktige anser att uppdraget är på en viss procent, säger Caroline Dexfalk, landstingets jurist.

Alltså arvoden är kopplade till uppdraget, som landstingsfullmäktige - det vill säga de folkvalda - beslutat.

Uppdraget är i sin tur kopplat till hur mycket skatt personen ska betala. Kort sagt så ska man betala skatt för den lön uppdraget medför oavsett om man tar ut hela sitt arvode eller ej.

– Det är absolut beskattningsbart, arvode är lön, säger Jan Turvall, en av landets ledande experter på kommunallagen.

Men det går att göra undantag, menar Jan Turvall. Landstingets arvodeskommitté kan komma överens med Jonas Lindeberg om en sänkning, men då hamnar man i en principiell diskussion om att sänka även andra gruppledares arvoden.

Jonas Lindeberg har 70 000 kronor i månadslön som läkare på Nyköpings lasarett. I takt med det politiska uppdraget omfattning har han fram till nu arbetat mindre som läkare.

Landstinget ska nu utreda Jonas Lindebergs önskemål om sänkt arvode.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om