– Jag har pratat med mycket oroliga kunder idag, säger Mikael Melin, kundansvarig inom private banking på Sörmlands sparbank.
Han har förståelse för att många blir oroliga. Situationen ger sken av den fasansfulla dagen för 38 år sedan, "svarta måndagen". Även om det ska ge mycket till för att det ska sjunka så djupt – då amerikanska börsen gick ner 22 procent.
– Det kommer nog inte hända igen. Men det kan absolut vara stökigt ett tag till. Landar vi på en nedgång på 4–5 procent idag så är vi nere på 12–13 procent på tre dagar, säger Mikael Melin.
Han drar kopplingen till pandemin, och understryker att det ofta blir en stark överreaktion på marknaden i samband med liknande världsomvälvande händelser.
– Det finns ett Amerikanskt index, "fear and greed", som talar mycket för hur och när människor agerar på aktiemarknaden. Vid "fear" kan det se ut som det gör nu. Alla sitter och trycker på säljknappen.
Å andra sidan väntar en oviss vecka, och situationen kan komma att se helt annorlunda ut om bara några dagar.
Nu överväger EU hur man ska svara i handelskriget.
– Ska man möta upp det här mot USA, precis som Kina gjorde, eller ska man rida ut den här stormen på annat sätt? Ingen har någon aning om vad han (Donald Trump reds. anm.) hittar på. Det är extremt stökigt. Det här är den mest onödiga börskraschen som vi haft på väldigt väldigt länge.
Det finns teorier som talar för att handelskriget inte behöver gå så mycket längre. Även om Trump är känd för att ta hastiga beslut vill ingen tro att presidenten vill bli ihågkommen som den som "sänkte den amerikanske ekonomin", hävdar Mikael Melin.
Finns det någon chans att han drar tillbaka tullarna?
– Det är lite såhär han förhandlar, tror vi. Han är mer företagare än politiker. Nu börjar det dessutom dyka upp lite intern kritik hos Trump också. Förhoppningarna är att de internt håller med om att det finns fler vägar att gå. Den här vägen är direkt skadlig både för USA och den övriga globala ekonomin.
Precis som du nämnde tidigare är det många som säljer av sina aktier nu. Tror du att det är rätt beslut?
– Allt beror på hur långsiktigt man sparar. Vi har mycket äldre kunder, frågan är hur deras horisont ser ut. Men har man en längre tidshorisont rekommenderar vi att man inte säljer just nu. Problemet med att gå helt ur aktiemarknaden är att det är oerhört svårt att veta när man ska köpa in sig igen. Det är lätt att det blir ett så kallat dubbelfel, säljer av när det tappat 10 procent och köper tillbaka när det redan gått upp 10 procent.
Kan det till och med vara fördelaktigt att köpa idag?
– Det är ju bättre att köpa idag än om man skulle köpt för en vecka sedan. Men då ska man vara långsiktig i sitt sparande. Det allra bästa när börserna är stökiga är att hålla i sitt månadssparande. På så vis köper du in dig i marknaden till en lägre kurs när börserna går ned för att sedan få en bättre hävstång med fler andelar när börsen vänder upp. Men då ska man vara långsiktig i sitt sparande. Vi vet inte hur situationen ser ut om en vecka, tillägger Mikael Melin.