Enligt Socialstyrelsens statistik ökade antalet självmord i Sverige mellan 2012 och 2013.
Men i Södermanlands län minskade andelen självmord per 100 000 invånare med 0,10 procent mellan åren. Länet hade därmed färre antal självmord per 100 000 invånare än riket i stort och samma andel som Stockholms län.
För att öka kunskapen och minska antalet självmord höll landstinget på måndagen en utbildningsdag där ett hundratal personal från bland annat vård, skola och räddningstjänst deltog.
– Självmord är en komplex och viktig fråga, det finns inga universalgenier och vi måste använda de kompetenser som finns, säger Håkan Sandberg, team-forskare och docent på Mälardalens högskola, som föreläste och startade upp grupparbetena.
I dag samverkar ofta vård, omsorg, socialtjänst, skola och psykiatri. PRO är en annan organisation som skulle kunna vara med, tycker han.
– Den grupp där självmorden ökar mest är män över 65 år. Både män och kvinnor tappar sammanhang när de slutar sin yrkesverksamhet, men männen har inte andra sammanhang att ersätta det med, som kvinnor har, säger Håkan Sandberg.
Av drygt 1600 självmord i Sverige år 2013, var nära 1 100 män. Mycket beror på mansrollen, anser dagens andra föreläsare Bengt Sprowede, attitydambassadör för Hjärnkoll, med mångårig erfarenhet av arbete inom psykiatrin och egen erfarenhet av psykisk ohälsa.
– När jag själv blev sjuk i depression tänkte jag att jag som man kan väl inte må så här? Män söker oftare hjälp på vårdcentral för smärta i kroppen för att de inte kan identifiera det som en depression, säger Bengt Sprowede.
Medmänsklighet och samtal är viktiga nycklar i arbetet för minska antalet självmord, tycker både Håkan Sandberg och Bengt Sprowede. Och mansrollen måste luckras upp.
– Män måste lära sig att hur man uttrycker känslor och våga visa sin sårbarhet. Våga prata om de obekväma frågorna, säger Bengt Sprowede.
– Vi måste tala mer om självmord. När man börjar samtala öppet skalar man bort skammen, säger Håkan Sandberg.
Jämställdhetsarbetet har fått kvinnor att gå framåt men har inte nått männen på samma sätt, menar Håkan Sandberg.
– Kvinnor i dag utbildar sig ofta till ingenjörer, men vi ser inte samma utveckling hos män.
– Om de utbildar sig till sjuksköterskor är det ofta yrken som har lite status, som narkos- eller helikopterambulanssjuksköterska, säger Bengt Sprowede.
För att komma bort från machorollen och självstigmatiseringen som män som mår psykiskt dåligt bär på behövs ett annat samtal menar båda. Och det måste börja tidigt och föras överallt, såväl på dagis, i skolan, inom idrottsrörelsen. Och på arbetsplatserna.
– När män som inte känner varandra pratar med varandra stannar det ofta vid vad jobbar du med? Hur mycket tjänar du? Tränar du mycket? Män har ofta mycket destruktiva beteenden som missbruk av alkohol, sex eller extrem träning för att dämpa ångesten, säger Bengt Sprowede.
Delat föräldraskap är en viktig del i utvecklingen både för barn och föräldrar, tycker båda.
– Själv var jag hemma mycket med mina döttrar när de var spädbarn, det har betytt mycket för vår relation. Och vi måste ge pojkarna chansen att vara små och mjuka. Jag brukar säga till mina barnbarn att jag också är en liten kramkille, fast jag ser stor och stark ut, säger Håkan Sandberg.