I hela länet skedde det 2 417 viltolyckor under förra året. Det är 58 färre än 2012 men samtidigt betydligt fler än åren innan då de har legat mellan 2 000 och 2 100. Totalt inträffade 46 892 olyckor i Sverige under 2013. Det är framförallt rådjur som bilister krockar med och över hälften av de inrapporterade viltolyckorna har inträffat med djuret. Men det är inte dem som man oroar sig mest över att krocka med.
– Spontant skulle jag säga att man oroar sig mest över det djur som orsakar den största skadan vid olyckan. En älg som hamnar på fel sätt eller ett stort vildsvin är ju rejäla olyckor som inte går obemärkt förbi. Vid en krock med ett rådjur är det inte ens säkert att man måste bärga bilen, säger Lars-Erik Nilsson, tf. verksamhetsledare i Nationella Viltolycksrådet.
Även om det har skett en nedgång i antalet olyckor är det svårt att förklara varför de minskar eller ökar då det finns många faktorer som avgör. Lars-Erik Nilsson hoppas att en åtgärd som tagits skall kunna bidra till en minskning av olyckorna. Det är införandet av de älgförvaltningsområden som gjordes förra året.
– Där bygger förvaltningarna av stammen på mer vetenskapliga argument än vad det gjort tidigare. Bland annat ställer man foderprognoser och utifrån det försöker man bestämma vad som är en rimlig älgstam.
Samtidigt finns det många intressen inblandade menar han, där både jägare, skogsägare och allmänhet kan ha synpunkter på hur älgstammen ska skötas.
– Man får försöka att väva ihop det till en slutprodukt. Kanske lyckas vi på Nationella viltolycksrådet i någon mån påverka i positiv riktning, säger han.