– Jag kan förstå kritiken om man inte har kunskap om arbetsrättsliga lagar och kollektivavtalet, det finns spelregler man ska förhålla sig till, säger Solveig Lampe.
Tidigare i veckan meddelade femton sjuksköterskor på Mälarsjukhuset att de säger upp sig. Sedan tidigare har åtta sjuksköterskor på Nyköpings lasarett också sagt upp sig. Uppsägningarna är en protest mot arbetsmiljön och åtgärdspaketet, där bland annat mer erfarna sjuksköterskor på akutklinikerna och vårdplatsenheterna erbjuds 3 500 kronor högre månadslön.
– Vi är jätteglada för sjuksköterskorna på akuterna och vårdplatsenheterna. Men hur ska man få erfarna sjuksköterskor att stanna kvar på andra enheter? undrar Victoria Jonsson, sjuksköterska.
Victoria Jonsson är fackligt förtroendevald inom Vårdförbundet och är även kritisk till sitt eget fack, som med landstingsledningen förhandlade fram åtgärdspaketet. Hon har varit i kontakt med Vårdförbundets ledning, som slagit ifrån sig ansvaret.
– Men jag står bakom kritiken. Jag tycker inte facket varit så stark och stöttat oss, säger Victoria Jonsson.
Hon och flera med henne är också förvånade över Solveig Lampes utspel om att uppsägningarna kan vara en otillåten stridsåtgärd. Otillåten stridsåtgärd betecknas ofta strejk, blockader att utföra visst arbete eller vägran att arbeta övertid.
Men uppsägning?
– Uppsägningarna gjordes väldigt individuellt utan några påtryckningar, säger Victoria Jonsson och fortsätter:
– Det är ju ett konstigt agerande från ledningen om man nu vill bygga broar till personalen.
Solveig Lampe säger nu att man undersökt om det fanns fog för att det var en otillåten stridsåtgärd. Men uppsägningarna är inte att beteckna som otillåten stridsåtgärd, konstaterar hon.