Blodet samlas in från navelsträngen. Blodet fryses sedan ned i flytande kväve för att sparas till framtida behov om barnet eller någon familjemedlem drabbas av någon sjukdom (leukemi till exempel). Förhoppningen är att stamcellerna från blodet i navelsträngen ska kunna användas.
Blodet som sparas blir som familjens egen cellbank.
Föräldrar som har fått tillökning tillfrågas av personalen på kvinnokliniken om att spara navelsträngsblodet. Själva nedfrysningen och sparandet av blodet sköts av ett privat företag.
Avtalet med företaget har kvinnokliniken haft sedan december förra året. Och tanken är också att föräldrar från andra landsting ska lockas av erbjudandet i Nyköping.
Tillvägagångssättet är kontroversiellt. Kritiker menar att det är kommersiella krafter som styr och att det blivit en affärsidé att frysa ned navelsträngsblod. Dessutom är det oklart om transplantation av navelblod ger den önskade effekten.
Kvinnoklinikens verksamhetschef Gabriel Edström är inte av den åsikten. Han menar att det ökar kunskapen och om det kan bota sjukdomar är det bra. Han tycker det är bra för Nyköpings lasarett att vara i framkant av utvecklingen.
– Det måste finnas ett samarbete mellan industri och sjukvård. Det här har jag skött och jag anser att det är en fråga för professionen, säger han.
Gabriel Edström säger att det inte sker på någon annans vård bekostnad.
Men Fredrik Lundgren är av helt annan åsikt. Han säger att det redan finns en nationell navelsträngblodbank. Han tycker att det är direkt olämpligt att landstinget bidrar till en kommersialisering av stamceller.
– Om var och en bara bryr sig om sitt eget barns stamceller då kommer vi till slut inte ha någon som vill bidra till forskning eller att stamceller finns tillgängliga när de väl behövs för behandlingar. Det är en utveckling som vore väldigt oroväckande, säger Fredrik Lundgren.
Och här har professionen och politiken kommit på direkt kollisionskurs. Fredrik Lundgren anser att frågan är politisk och vill att kvinnokliniken säger upp avtalet.
– Vi ska ha en jämlik vård som ska bygga på vetenskaplig grund, säger han.
Att politikerna lägger sig i arbetet tycker Gabriel Edström är oroväckande.
– Sedan när blev det politiskt att ta blodprov? undrar han.
Fredrik Lundgren säger att han har brett politiskt stöd i frågan och att avtalet sägs upp under nästa år.