Nytt försök med båtsamverkan

I förhållande till befolkningsmängden drabbas Sörmland av flest båtmotorstölder i landet. Nu hoppas polisen att båtsamverkan ska minska problemet.

SÖRMLAND2014-03-20 06:38

Enligt polisen är det sannolikt närheten till Stockholm i kombination med att det finns mycket båtar längs med Sörmlandskusten, som gör att länet placerar sig i topp vad gäller båtmotorstölder per hundra tusen invånare.

– Många av båtmotorstölder görs av internationella ligor, som ofta tar sig till landet via de färjor som går till Stockholm. Från Stockholm till vår kust är det inte speciellt långt, säger Björn Sundelin, kommunpolis i Gnesta.

För att förebygga båtmotorstölderna har polisen tidigare försökt att få i gång båtsamverkan i hamnarna längs med Sörmlandskusten. Men på grund av problem i den nationella samordningen av båtsamverkan rann försöket ut i sanden.

Nu är det organisatoriska problemen lösta och Sörmlandspolisen gör därför ett nytt försök.

– I princip fungerar det på samma sätt som grannsamverkan. Båtägarna ska hjälpas åt att hålla koll vid bryggorna och tänka på det brottsförebyggande arbetet, berättar Björn Sundelin.

Arbetssättet som Oxelösunds motorbåtsklubb har ses som ett föredöme av polisen. Men för att uppnå kraven för båtsamverkan behöver inte åtgärderna vara lika avancerade. Det kan handla om att byta ut lås på båtmotorer och se över belysningen.

– Ett minimikrav är att det ska finnas minst ett kontaktombud i hamnen, som har koll på vem som äger båtarna.

Västra Götaland är det län som har kommit längst med båtsamverkan. Enligt Björn Sundelin gav arbetet snabbt effekt.

– Redan efter ett år sjönk antalet båtmotorstölder. Med relativt enkla åtgärder kan man se till att det tar längre tid för ligorna att stjäla en motor. Det innebär att de kanske bara hinner ta en mot under en natt, i stället för tre fyra stycken.

Enligt Björn Sundelin är polisens möjligheter att genom spaning komma åt båttjuvarna små. Genom åren har man haft spaningsinsatser längs med Sörmlandskusten men utfallet har varit magert, berättar han.

– Vi kan ju inte ha spaning i hamnarna hela tiden. Det är omöjligt. De gånger vi lyckas gripa någon är det nästan alltid efter tips från allmänheten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om