Okända vatten längs Sörmlandskusten ska undersökas

Det är fortfarande okänt hur stora delar av botten längs med kusten ser ut. Nu vill länsstyrelsen i Sörmland ta reda på var de riktigt värdefulla platserna finns, för att kunna skydda dem i framtiden.

SÖRMLAND2016-11-26 10:33

I dag finns kunskap om vissa värdefulla platser i den Sörmländska skärgården. Men för att kunna gå från att känna till olika punkter på kartan till att markera hur långt områden med stora naturvärden breder ut sig vill länsstyrelsen undersöka nya områden. Hittills har utpekade områden vid Fifång, Askö och Hartsö studerats. Men länsstyrelsen i Sörmland vill alltså ta reda på mer och söker nu drygt 3 miljoner kronor för att under fyra år undersöka stora delar av Sörmlandskusten.

Kunskapen kan användas exempelvis när kommunen eller någon annan vill bygga nära kusten, eller om någon vill bygga en brygga eller muddra.

– Då skulle sån här information vara bra att ha. I dag vet man ofta inte alls vilka värden som finns, säger Karl Svanberg, naturvårdshandläggare som jobbar med marint områdesskydd på länsstyrelsen.

Kunskapen ska också användas för att skydda värdefulla områden och på sikt bilda fler marina reservat.

Undersökningarna görs till största delen från båt med hjälp av kamera och ekolod. På de platser där båten inte kommer fram skickas en snorklare ner i vattnet.

För att ett område ska klassas som särskilt värdefullt ska minst 25 procent av botten vara täckt med växtlighet där fiskar och kräftdjur kan trivas, ju mer desto bättre.

– På land kan man likna det vid en skog eller buskage, fast under vattnet. Om den är tillräckligt tät tycker vi att den är värd att skyddas, säger Karl Svanberg.

Länsstyrelsen fick nyligen pengar för ett annat projekt där grunda vikar ska undersökas, kallat Vik för vik. Till skillnad från det ska det här projektet undersöka även djupare vatten, bottnar på runt 15 meters djup.

– Nu ökar vi ambitionsnivån med både areal och djup. Nu undersöker vi inte bara på grunda miljöer.

I december får länsstyrelsen besked om Havs- och vattenmyndigheten säger ja och bekostar projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om