Den sörmländska skolan får inte något bra betyg i år. I alla fall om man ska tro Lärarförbundets rankning som mäter bland annat lärartäthet, andel utbildade lärare och elevernas meritvärde.
Oxelösund tappar mest och landar på plats 271 av landets 290 kommuner. Framför allt är det elevernas meritvärde som drar ner kustkommunens resultat. Men Oxelösund har också många sjuka lärare och låg lärartäthet, enligt Lärarförbundet.
Peter Rasumssen, utbildningschef i Oxelösund, säger att resultatet slår olika från år till år i en så liten kommun som Oxelösund, eftersom varje elevs meritvärde får förhållandevis större betydelse.
– Det här är inte bra, det är vi medvetna om. Men det beror också på hur man redovisar. Vi har en stor andel nyanlända elever och vi har valt att räkna in alla som finns i verksamheten.
Han påpekar också att rankningen är gjord utifrån ett fackligt perspektiv där ett mått är lärarnas löner.
– Ju högre löner lärarna har desto bättre blir resultatet, det ska man komma i håg.
I Nyköping bidrar framför allt den låga andelen behöriga lärare att kommunen Nyköping tappar 55 placeringar jämfört med förra året och hamnar på plats 159. Elevernas meritvärde har också sjunkit något liksom lärartätheten.
Trosa toppar i länet, men har ändå tappat över 20 placeringar jämfört med 2014. I Trosa är det den låga andelen behöriga lärare och den låga lärartätheten som drar ner resultatet.
I Gnesta har däremot både andelen behöriga lärare och lärartätheten ökat sedan förra året och Gnesta är den enda av de fyra kommunerna som förbättrar sin position. Visserligen från en mycket låg nivå förra året, men placerar sig nu på plats 200.
Klart är att hela Sörmlands län hamnar lågt i rankningen och det är något som länet som sådant bör fundera över, tycker Peter Rasmussen.
– Man kan fundera på varför det är så och vi måste göra något åt det gemensamt. Utbildning är framtiden och vi måste lära av och hjälpa varandra i kommunerna.