Parti för parti: Så vill de lösa vårdplatsbristen

Antalet vårdplatser på landstingets sjukhus har minskat rejält. Och vid Nyköpings lasarett är antalet vårdplatser färre än på 20 år. Det drabbar såväl patienter som personal.

Sörmland2014-08-28 06:37

Är vårdplatsbristen ett bekymmer? Om den är det hur vill ni lösa vårdplatsbristen?

FP:  

Vi kommer att behöva flera vårdplatser och vi går till val med att skapa 100 fler vårdplatser. Men det förutsätter att vi kan rekrytera personal.

Vi måste bli en attraktivare arbetsgivare, höja lönerna, att de som vill vidareutbilda sig får full lön under utbildningstiden, ta hand om de nyutbildade.

Detta ska finansieras via skattemedel (statliga), vi går inte till val med att höja skatten. Vi ska sälja fastigheter, som kostar i drift, se över administrationen.

C: 

Ja, det är ett bekymmer för patientsäkerheten, att människor inte skickas hem som inte är färdigvårdade.

Vi måste anställa fler undersköterskor, ta in studentmedarbetare så att sjuksköterskor och läkare kan frigöras till patienterna. Och vi måste höja lönerna och skapa bättre löneutveckling. Pengar finns.

M: 

Ett extremt stort bekymmer, vårdplatsbristen går ut över patienter och arbetsbelastningen. Just nu köper vi vård och betalar dubbelt och i bland tredubbelt för det, men det är inte hållbart.

Vi måste bli en bättre arbetsgivare, decentralisera makt och inflytande och minska den centrala styrningen. Vi måste se över lönerna, förmåner och utbildning. Detta finansieras genom regeringens jobblinje, fler som jobbar gör att vi får in mer skattemedel.

KD:

Vårdplatsbristen är ett stort bekymmer, som skapar en patientosäker vård och drabbar arbetsmiljön. Det går inte längre att skära ned på vårdplatserna.

Lyssna mer på personalen och hör vad de vill och fler vårdplatser till. Man måste börja betala, höja lönerna helt enkelt och så måste ett annat ledarskap till där personalen får större inflytande och det måste till personal som kan avlasta vårdpersonalen.

MP: 

Vårdplatsbristen är ett problem som vi behöver ta tag i, det primära är att rekrytera personal.

Det finns inget enkelt svar "så här gör vi". Vi måste börja i rätt ände och rekrytera personal.

Vård för pengarna

Vårdplatsbristen är ett extremt bekymmer, överbeläggningar som sliter på personalen och skapar sämre möjlighet för vård. Man kan inte operera eftersom det inte finns någon plats för eftervård.

Mer personal, höj lönerna, mer lyhörd ledning, fortbildning, karriärväg för personalen på vårdgolvet. Pengar finns om man omfördelar från politiken och centrala administrationen.

SD:

Vårdplatsbristen är självklart ett bekymmer, jag har sett hur patienter fått ligga i korridoren.

Landstinget måste bli en attraktiv arbetsgivare, i dag förlorar vi folk till Norge. Vi kanske inte kan konkurrera med det löneläget, men höja lönerna ja. Det finns ett reformutrymme, banta politiken. Bara hållbarhetsnämnden får tio miljoner kronor årligen.

S:

Vi behöver en liten överkapacitet av vårdplatser för att kunna möta topparna. Många patienter är färdigbehandlade och väntar på plats hos kommunerna innan de kan lämna sjukhusen. Där vill vi skapa ett mellanvårdsboende med kommunerna (se artikel på annan plats i tidningen).

Rekrytera mer personal. Blir Stefan Löfven statsminister ska 1 550 fler sjuksköterskor utbildas varje år.

V:

Vi har sökt Vänsterpartiets representanter, men utan resultat. I partiets valprogram står inget specifikt om vårdplatsbristen eller hur man vill lösa den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om