Politiker har fortsatt förtroende för tjänstemännen

Sörmlands toppolitiker ställer sig bakom sina tjänstemäns beslut att inte lämna ut uppgifter om antalet coronasmittade inom äldreomsorgen. Men de välkomnar också en rättslig prövning.

Göran Dahlström (S), Katrineholms kommun, Jimmy Jansson (S), Eskilstuna kommun och Daniel Portnoff (M), Trosa kommun.

Göran Dahlström (S), Katrineholms kommun, Jimmy Jansson (S), Eskilstuna kommun och Daniel Portnoff (M), Trosa kommun.

Foto: Roger Culmsee/Sörmlands Media

Sörmland2020-05-05 06:32

Enligt Ann-Charlotte Munter (S), kommunstyrelsens ordförande i Flen, är anledningen till att Flens kommun inte har kunnat gå ut med information om smittspridningen inom äldreomsorgen att man måste skydda de enskilda brukarna och deras integritet.

– Vi har väldigt små enheter. Så det finns alltid en ganska stor risk att enskilda individer identifieras i vår kommun, säger hon.

De experter som tidningen har talat med menar att uppgifter om antalet drabbade inte omfattas av sekretess, även om boendena är relativt små. Men Munter ser en risk för att såväl de boende som personal ska kunna identifieras. 

Flen har inte heller redovisat några siffror för det totala antalet smittade inom omsorgen inom hela kommunen. Och när kommunen meddelade sitt avslag på tidningens begäran om att få siffror på hur många som smittats och avlidit i covid-19 inom äldreomsorgen, var det inte heller med motiveringen att det skulle röja enskildas identitet. I stället hänvisade man till att det inte fanns någon sammanställning över detta.

Ann-Charlotte Munter säger även hon att hon inte heller sett någon sådan sammanställning. 

– Jag vet om att vi har haft smittspridning. Men jag som politiker har inte haft behov av att veta exakt hur många.

Katrineholm gick på måndagen ut med hur många som är smittade inom omsorgen. Varför man inte gjort detta tidigare, vill kommunalråd Göran Dahlström (S) inte svara på.

– Den informationen får du ta med tjänstemännen. Jag har inte varit inblandad, säger han.

undefined
Göran Dahlström (S), Katrineholms kommun.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna säger att kommunens avsikter inte har varit onda. 

– Om vi har gjort rätt eller fel får man resonera kring, men det går säkert att göra misstag i en sådan här situation. Det är tjänstemannasidan som har makten i dessa frågor, men det är inte alltid så enkelt för en enskild medarbetare att veta vad som är rätt och fel när det kommer till sekretess. Vi från politikens sida har på morgonen (läs måndag reds. anm.) lyft frågan om att det är viktigt med öppenhet och transparens, säger han.

undefined
Jimmy Jansson (S), Eskilstuna kommun.

I Gnesta är Johan Rocklind (S) kommunstyrelsens ordförande. Han anser att tidningens granskning skadat förtroendet för kommunerna. Nu har de tagit kontakt med tjänstemannasidan.

– Det är en allvarlig artikelserie och nu har vi begärt att få en uppdatering om vad som har hänt och vad som har gjorts. Vi har också säkerställt att man från tjänstemannahåll ska titta på hur sekretess fungerar. Det kommer genomföras sittningar om det, säger han. 

Daniel Portnoff (M), kommunalråd i Trosa, har fullt förtroende för att tjänstemännen har agerat korrekt i samband med att tidningen har begärt ut uppgifter om smittan inom äldreomsorgen. Även Urban Granström (S), kommunalråd i Nyköping, och Oxelösunds kommunalråd, Chatarina Fredriksson (S), har förtroende för att tjänstemännen har agerat korrekt.

Det finns inga frågetecken tycker du?

– Absolut inte. Men jag välkomnar att kammarrätten ska pröva frågan. Det är alltid bra att det görs, säger Daniel Portnoff, kommunalråd i Trosa.

undefined
Daniel Portnoff (M), Trosa kommun.

Strängnäs kommunalråd Jacob Högfeldt (M) konstaterar att Strängnäs beslut har överklagats till kammarrätten av tidningen, och att kommunen kommer att följa det beslut som kammarrätten fattar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!