Politiker kan lyfta dubbel lön

Politiker i landstinget kan lyfta dubbel lön efter avslutat politiskt uppdrag. – Hårresande! ryter Jonas Lindeberg (Vård för pengarna). – Villkoren är generösa, medger Leif Thor (M) vice ordförande i arvodesberedningen.

Foto: Fotograf saknas!

SÖRMLAND2016-02-20 07:00

Politikers lön (arvode) har ofta varit en källa till debatt. Nu gäller det politikers så kallade omställningsstöd, det vill säga den politiker som haft uppdrag på heltid eller minst 40 procent och slutar.

Enligt landstingets regler, som för övrigt flera andra kommuner och landsting som Östergötland och Stockholm också använder, har den politiker som lämnar sitt uppdrag rätt till fortsatt lön från landstinget.

Politikern har rätt till 85 procent av lönen i två år, tredje året minskas det till 60 procent.

Politikern har dessutom rätt att få ut lön från arvodet trots att denne skaffat, eller återgått, till annat arbete första året. Det betyder att politikern kan plocka ut två löner. Däremot samordnas lönen som politiker med eventuell förvärvsinkomst de två nästföljande åren.

Att en politiker har rätt till ett års fortsatt lön trots att denne arbetar får Jonas Lindeberg att gå i taket. Och inte bara det, han tycker hela upplägget är mer än lovligt generöst.

– Säg den yrkesarbetare som har rätt till ett års lön efter uppsägning? säger Jonas Lindeberg.

Han och partiet tycker att tre månaders uppsägningslön (omställningsstöd) är gott nog, som det är för de flesta yrkesarbetare.

Att den heltäckande organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, tagit fram det nya reglementet är inte skäl nog att landstinget ska anamma det, tycker han.

– Det här sticker i ögonen, säger Jonas Lindeberg.

Det är lätt för dig som läkare att kritisera systemet, men andra politiker har förmodligen inte lika lätt att skaffa nytt jobb.

– Politiker ska inte ha bättre villkor än andra inom yrkeslivet, svarar Jonas Lindeberg.

Leif Thor säger att man följt SKL:s rekommendationer och att det kan förefalla generöst.

– Man kan ju ifrågasätta det här att man kan jobba dubbelt, det blir ju märkligt, men reglerna känns ändå genomtänkt, säger han.

Leif Thor berättar hur det kan se ut inom näringslivet där det förekommer vidlyftiga fallskärmar.

Ska man jämföra landstingets avtal med näringslivet?

– Nej, jag tycker inte det, svarar han.

Jonas Lindeberg vill att landstinget gör om reglerna. Men Leif Thor ser ingen anledning att förändra dem.

– Men frågan är inte helt lätt, det är samtidigt mycket tid som politikerna lägger ned, säger han.

Vi har sökt ordförande i arvodesberedningen Tomas Stääv (L) för en kommentar utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om