Politiker ställdesmot väggen

Antalet anställda i landstinget har ökat med närmare 200 de senaste fyra åren. Men antalet anställda i vården har minskat.

SÖRMLAND2014-08-28 17:55

Solen gassade i parken vid Nyköpings lasarett när Vårdförbundet ställde landstingspolitikerna mot väggen. Publiken, som uppgick till drygt 40 personer och i huvudsak bestod av vårdanställda som kombinerat lunchrast med att lyssna, fick möjlighet att ställa frågor.

Frågorna handlade bland annat om varför arbetstidsförkortningen tagits bort, hur politikerna ställer sig till betald vidareutbildning, varför barnmorskor slutar och om barns och ungas psykiska ohälsa.

De flesta politikerna och partierna var rörande överens om det mesta - att man måste satsa på personalen och ge möjlighet till utveckling och göra arbetet mer attraktivt.

En gång rev ett svar ned applåder och det var när nya partiet Vård för pengarnas representant Jonas Lindeberg sa att man vill öppna barnmottagningen på Nyköpings lasarett igen och att det kan göras med pengar från nya hållbarhetsnämnden, som årligen får tio miljoner kronor att handskas med.

Det kom också att handla om antalet vårdplatser. Antalet vårdplatser har dragits ned rejält inte minst på Nyköpings lasarett, där antalet minskat på fem år med 61 vårdplatser.

Politikerna vill öppna fler vårdplatser, men ingen kan säga hur det ska göras. Moderaterna och Kristdemokraterna anser att neddragningen är ett resultat av den nedskärning, besparing, som Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet gjorde för tre år sedan. Då togs 57 vårdplatser bort.

I dag säger Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet att vårdplatsminskningen beror på personalbrist.

Samtidigt har antalet anställda ökat med närmare 200 inom landstinget.

Men antalet som arbetar inom vården är färre, 18 personer för att vara exakt.

– Vi håller inte igen med rekryteringen, säger han och fortsätter:

– Vi har anställt fler medicinska sekreterare.

Men det är 41 färre medicinska sekreterare i dag.

– Jaha, ja det är beklagligt, men det finns ingen handbroms från oss, svarar Greger Tidlund.

Att antalet vårdanställda är färre kan bero på skatteväxlingen, som gjordes för några år sedan, när kommunerna tog över hemsjukvården och att det i dag finns privata vårdcentraler, som landstinget tidigare drev, fortsätter Greger Tidlund.

Men faktum kvarstår: landstinget har fler anställda i dag än för fyra år sedan, men färre som arbetar inom vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om