Psykolog: Pandemins "enkelhet" förklarar ny livsstil

Nästan alla håller avståndet under pandemin – men få åker fossilfritt till jobbet trots klimatkrisen. Klimatpsykolog Kata Nylén förklarar varför vi agerar så olika.

"Människor kommer inte sluta göra ohållbara saker om de inte tvingas att sluta med det", säger Kata Nylén, klimatpsykolog.

"Människor kommer inte sluta göra ohållbara saker om de inte tvingas att sluta med det", säger Kata Nylén, klimatpsykolog.

Foto: Karin Boo

Sörmland2020-12-09 06:10

– Pandemin är ganska enkel att förstå sig på, säger Kata Nylén, klimatpsykolog.

Hon tror att anledningen till att vi nu, åtta månader in i pandemin, fortsätter att göra relativt stora uppoffringar av vår livsstil – fast den värsta rädslan troligtvis lagt sig – handlar om myndigheternas agerande och komplexiteten som skiljer pandemin från klimatkrisen.

Pandemin sker här och nu och har tydliga regler som myndigheterna hela tiden kommunicerar och agerar på – stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna och håll avståndet.

– Klimatkrisen är ett hot, här och nu, men vi upplever det inte så. Vi upplever att det ligger i framtiden men ser den inte. Vi hör inte om hur vården tar hand om klimatpatienterna. 

Dessutom kommunicerar vi pandemin och klimatkrisen olika. Sedan corona dök upp har makthavare, media och myndigheter konstant talat om pandemin och därför tas den på största allvar.

– Med en tydlig riktning förr att minska smittspridningen. Dessutom följer vi riktlinjerna.

Under sommaren slappnade många människor av när smittspridningen var låg, sedan kom den andra vågen och myndigheterna blev tydliga igen, vilket ser ut att ha gett effekt på svenskarnas beteende.

– Myndigheterna formade samhällets normer och det blev inte socialt accepterat att bete sig på ett smittspridande sätt.

Människor styrs mycket av "tillgänglighets bias":

– Det som det pratas mycket om pratar vi mer om.

 Samhället får inte till samma starka normförändring när det gäller klimatkrisen eftersom den är mer komplex.

– Det är så många beteenden som ska förändras och är olika för olika personer.

 Men de flesta vet att de bör cykla till jobbet och undvika att flyga? 

– Fast för corona är det en lägre grad av komplexitet och samma beteende för alla. Exempelvis om du köper en elbil så dyker frågor upp om produktionen och om det verkligen är bättre för hela planeten. Det har vi inte riktigt koll på.

Kata Nylén ser samtidigt att coronakrisen är en del av klimatkrisen.

– Den visar vad som kan hända om vi förbrukar jordens resurser på ett ohållbart sätt, säger hon.

Hon syftar på den ohållbara matproduktionen i Kina, eftersom mycket tyder på att pandemin uppstod på en gatumarknad där vilda djur blandas med tamdjur och som fått stark kritik. Men även flygtrafiken som möjliggjort spridningen och ohållbara sociala stukturer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!