Överbeläggningar är ett gissel och kan innebära att patienter tvingas ligga i en säng i dusch- eller allrumrum. Risken för vårdskador ökar också med överbeläggningar. Överbeläggningar innebär också att personalen har fler patienter mot normalt.
Antalet överbeläggningar per avdelning mäts varje månad. Genomsnittet i landet var 2,9 (senaste mätningen gjorde i december), men för Sörmlands del 6,8. Inget annat landsting hade så många överbeläggningar (närmast var Västernorrland med 5,3). Och av samtliga sjukhus i landet hade Mälarsjukhuset allra mest, 9,1 följt av Hudiksvalls sjukhus 8 och Kullbergska, Katrineholm, 7,3.
Enligt Jörgen Striem beror överbeläggningarna på sjuksköterskebristen och svårigheten att rekrytera ny personal.
– Men det görs mycket bra. Vi inför ledningsläkare (seniorläkare) dagtid på akutmottagningarna i Eskilstuna och Nyköping, vi inför traineeplatser för sjuksköterskor och förstärker ob-tillägget för personalen, säger han.
Och Nyköpings lasarett har inte alls så många överbeläggningar (2,5).
– Vi lyckades i höstas öppna fler vårdplatser och har kunnat behålla dem. Samtidigt har vi jobbat mycket med patientflöden, säger Agnieszka Gotowiec Edgren, verksamhetschef på vårdplatsenheten.
Och så finns det andra faktorer som tycks påverka antalet överbeläggningar. Norrtälje sjukhus redovisade 0,8 överbeläggningar.
– Vi har också brist på sjuksköterskor, men har ett jättebra samarbete med kommunens biståndshandläggare (sjukhuset drivs av kommunen och Stockholms läns landsting) och patienterna kommer mycket fortare hem. Och kör det ihop sig kan kommunen öppna akutplatser på ett boende, säger Margareta Söderman, verksamhetschef på Norrtälje sjukhus.
Landstingsrådet Magnus Leivik (M) anser att överbeläggningarna är ett resultat av politiken och att det för fem år sedan stängdes vårdplatser för att spara pengar.
– Ledarskapet måste bli bättre och man måste göra bättre prioriteringar. Det allvarliga nu är att den styrande koalitionen inte ens har några idéer om hur överbeläggningarna ska minska, säger han.
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Fredrik Lundgren (L) säger att det görs stora personalsatsningar och på mobila team och närvård.